Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

De geschiedenis van het Curriculum Vitae

Al ruim 500 jaar wordt het Curriculum Vitae gebruikt als een document waarmee werkzoekenden hun werkervaring kunnen laten zien aan werkgevers. Het document, waar zowel algemene persoonlijke informatie te vinden is als de meest recente werkervaring, was ooit een uitgebreide handgeschreven brief die verstuurd werd aan een werkgever. Tegenwoordig heeft het Curriculum Vitae steeds meer de functie van een visitekaartje. In het hedendaagse digitale tijdperk heeft dit visitekaartje ook steeds vaker een digitale vorm van een persoonlijk visitekaartje. Op www.voorbeeldcv.nl kunt u voorbeelden vinden van goede hedendaagse voorbeeld CV’s.

Hoe het CV is ontstaan

Zo’n 500 jaar, dus een halve eeuw geleden begon men het belangrijk te vinden wat voor soort werkervaring men in het verleden al had opgedaan bij het solliciteren naar een leuke baan of vacature. Er werd toen verwacht dat men tijdens het solliciteren een handgeschreven brief meebracht waarin men zijn of haar toekomstige werkgever probeerde te overtuigen van het feit dat hij of zij de meest geschikte persoon was voor een bepaalde baan. In 1482 was Leonardo Da Vinci de eerste persoon die een professioneel Curriculum Vitae schreef, waarin hij zijn werkzaamheden op papier zette. Dit werd rond 1500 overgenomen door een reizende ‘Lord’ in Engeland, die aan alle personen die hij onderweg tegenkwam zijn ‘resume’ overhandigde. Hij was dan ook de eerste persoon die dit benoemde als een ‘resume’, wat in het Engels een equivalent is voor het Curriculum Vitae.

Het digitale tijdperk

Door de introductie van de persoonlijke computer is de vorm en lay-out van het curriculum vitae in een korte tijd enorm geprofessionaliseerd en gecommercialiseerd. Toen Microsoft de eerste versie van Word introduceerde in 1983, werd de standaard voor een vaste vorm van een Curriculum Vitae vastgesteld. Sinds 1994 en 1995 komt het internet steeds meer op en is e-mail de meest populaire vorm geworden van het versturen van een curriculum vitae. Ook kwamen de sociale media steeds meer in beeld, en kon men via websites zoals LinkedIn zichzelf op een compleet andere manier promoten. Digitale Curricula vitae zijn steeds meer in opkomst gekomen en vormen momenteel de basis voor het curriculum vitae in het algemeen. Op de dag van vandaag zijn meer dan honderd miljoen online (dus op een digitale manier) verzonden. Hiermee is de aard van het originele curriculum vitae voorgoed veranderd.

 

 

 

 

 

Linkruil.org

Comments are closed.