Ons leven speelt zich voor een steeds groter gedeelte af op het internet. We bekijken allerlei sociale media, waar we met familie en vrienden onze status kunnen delen. Dat kan van alles zijn. Van een simpele felicitatie tot grappige commentaren, of grappige filmpjes. En alles wat daar tussen in zit. Soms ook geven we ongezouten onze mening, in bewoordingen die soms humoristisch, sarcastisch of ironisch bedoeld zijn. Maakt niet uit, denken we. Onze Facebook-vrienden begrijpen precies wat ermee bedoeld wordt. Ja, die wel…
Online reputatie
Al onze activiteiten op het internet laten sporen na. Met handige tools kunnen ervaren ICT-ers veel van die informatie boven water krijgen. Met al onze internet-uitingen bouwen we een beeld van onszelf op, zonder dat we ons daar echt van bewust zijn. Hoe betrouwbaar ben je, hoe eerlijk, hoe sociaal, al dit soort dingen vormen ons digitale beeld, onze online reputatie. Het lijkt natuurlijk veel op het beeld, dat we van onszelf oproepen, als we ons in gezelschap presenteren in de echte wereld.
Het internet vergeet niet
Het belang van een online reputatie is groter dan je denkt. Alles wat je ooit online in sociale media hebt gedeeld, kan ergens op het internet blijven rondzweven. Ook al zijn je denkbeelden veranderd of genuanceerd geworden, de originele uitlatingen bestaan nog en worden aan jouw persoon gekoppeld. Gelukkig bestaat er tegenwoordig zoiets als online reputatie management.
Consequenties
Het wordt steeds meer een gewoonte om mensen, waarmee je te maken krijgt, van tevoren op internet op te zoeken. Ook werkgevers doen dat. Sollicitanten worden op het internet opgezocht en beoordeeld. Het online-beeld dat voor de werkgevers opdoemt, is voor een groot deel bepalend voor de vraag of je op een sollicitatiegesprek uitgenodigd gaat worden. Zorg dus voor een goede online reputatie, denk eerst na voor je wat op internet deelt! Kijk voor meer informatie over de online reputatie ook eens op het marketingfacts profiel van Marco Juffermans.