Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Omgaan met stress als HSP

Veel mensen hebben last van stress en dat is natuurlijk niet goed. Niemand wordt gezonder en gelukkiger van stress, maar vooral mensen die hoogsensitief zijn niet. Als je hoogsensitief bent, is het namelijk extra belangrijk om goed met stress om te kunnen gaan. Je vraagt je misschien af, wat is hsp? HSP is dat je zenuwstelsel gevoeliger is voor prikkels van buitenaf dan bij andere mensen. Stress is natuurlijk een bom aan prikkels, dus dat is niet fijn als je hoogsensitief bent. Daarom hebben we hier een aantal tips om beter om te gaan met stress.

Als je stress hebt, kun je er wel allerlei tegen ‘doen’, maar het gaat eigenlijk meer om het ‘denken’. De uitspraak ‘niet denken maar doen’, gaat in dit geval niet op. Stress bestaat namelijk niet, het is niet concreet, je kunt het niet vastpakken. Stress zit in je hoofd en je gedachten hebben daar veel invloed op. Als je het heel druk hebt, kom je vaak vast te zitten in gedachtepatronen als: ‘Ik heb het zo druk, ik heb nergens meer tijd voor’ of ‘Ik krijg het allemaal nooit voor elkaar in de uren die ik heb in een dag’. Hiermee praat je jezelf nog meer stress aan. Beter is om dingen te denken zoals: ‘Ik heb alle tijd van de hele wereld en ik kies zelf hoe ik mijn tijd indeel’. Dat klinkt misschien heel gek om te denken als je het druk hebt, maar hiermee geef je jezelf een beetje lucht en ruimte. Je bent immers zelf de baas over wat je denkt.

Soms is je gedachtepatroon veranderen niet genoeg en heb je gewoon te veel hooi op je vork genomen. Je kunt nu eenmaal niet alles doen, je bent ook maar een mens. Het is dan heel belangrijk om ‘nee’ te leren zeggen. Kies voor je eigen gezondheid en plan genoeg tijd in om uit te rusten.

Linkruil.org

Comments are closed.