Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Secretaresses

De functie secretaresse komt in vele bedrijven voor. Een secretaresse is verantwoordelijk voor het secretariaatswerk en van een functionaris of een bepaalde instantie. Dit vind bijvoorbeeld plaats, wanneer een bepaalde functionaris daar zelf geen tijd voor heeft. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan directeuren en artsen. Vaak wordt de fout gemaakt dat mensen denken dat een secretaresse de vrouwelijke vorm van een secretaris is, dit is echter niet het geval. Mannelijke secretaresses worden ook vaak secretariaatsmedewerker genoemd. Daarnaast wordt de functie van een secretaresse ook vaak verward met die van een telefoniste, het takenpakket van een secretaresse is echter een stuk uitgebreider dan die van een telefoniste.

Een secretaresse heeft erg uiteenlopende taken waaronder:

  • Archiveren van stukken
  • Telefoongesprekken, e-mails en faxen beantwoorden
  • De baas ondersteuning bieden
  • Het bijhouden van de afsprakenagenda
  • Het bijhouden van de correspondentie
  • Het uittypen van brieven, verslagen en offertes
  • Contact opnemen met klanten of patiënten
  • Notulen maken bij vergaderingen en gesprekken
  • Bijeenkomsten en congressen organiseren

 

Naast het ondersteunen van één persoon zijn er ook secretaresses die de werkzaamheden van een hele afdeling ondersteunen. Deze functie wordt ook wel afdelingssecretaresse genoemd.

Uit recente onderzoeken van de Nederlandse vakbond is gebleken dat de functie van secretaresse in Nederland vooral weggelegd is voor vrouwen. In Nederland is 99% van de secretaresses vrouw.

Opleiding voor secretaresses

Er zijn geen strikte diplomavereisten voor secretaresses, echter hebben de meeste secretaresses wel voorgezet of secundair onderwijs gevolgd. Er zijn verschillende secretaresse opleidingen, waar de werkzaamheden van een secretaresse aan bod komen.   Daarnaast zijn er ook veel secretaresses die een MBO diploma hebben. Op MBO niveau 3 en 4 is het mogelijk om te specialiseren op een bepaalde tak zoals bijvoorbeeld een directiesecretaresse, medisch secretaresse of een juridisch secretaresse. Wanneer een secretaresse meer verantwoordelijke taken krijgt, zijn er vaak andere vereisten zoals een opleiding aan hoger onderwijs zoals bijvoorbeeld een bachelor in office management.

 

Linkruil.org

Comments are closed.