Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

3D modeling en Point clouds

3D modeling is het ontwikkelingsproces voor het ontwikkelen van een meetkundig draadmodel van een driedimensionaal object met behulp van speciale software zoals AutoCad en 3DStudio Max. Het resultaat noemt men een 3D model. Deze kan worden weergegeven als een tweedimensionale afbeelding. Het omzetten van een 3D model naar een 2D afbeelding noem je 3D rendering.

3D Modeling in een Point cloud

Een point cloud (puntenwolk) is een lijst van cartesische 3D-coördinaten waarmee een object wordt weergegeven. Deze coördinaten worden veelal verkregen door aftasting van een 3D-laserscanner. De laserscanner verzamelt de punten en schrijft ze in een point cloud.

Point cloud

Een voorbeeld van een point cloud

Het nut van point clouds

Puntenwolken worden gebruikt voor vele doeleinden, bijvoorbeeld voor het maken van 3D CAD-modellen voor gefabriceerde onderdelen. In de meeste applicaties is een pointcloud niet te gebruiken, daarom worden ze eerst omgezet naar oppervlakken.

Een andere toepassing van een puntenwolk is een geografisch informatiesysteem. Hierin zijn de puntenwolken een van de bronnen om een digitaal hoogtemodel van een terrein te maken. Ook kunnen puntenwolken een 3D-model tonen van een stedelijke omgeving.

Point Cloud programma

Er bestaat een programma genaamd Point Cloud. Dit is een reverse engineering software om puntenwolken te verwerken. Point Cloud kan een driekhoekige mesh reconstrueren op een wolk van punten of draperen over een oppervlak van punten.

Point Cloud

Point Cloud programma

Linkruil.org

Comments are closed.