Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Jouw LinkedIn Profiel tijdens het sollicitatieproces

Inleiding

LinkedIn is een handige tool als je op zoek bent naar een nieuwe baan, jij kan informatie zoeken over potentiële werkgevers, maar het vertelt bedrijven ook meer over jouzelf. Hoe kan je LinkedIn het beste inzetten tijdens de sollicitatieprocedure?

Hoe ziet een goed profiel eruit?

Jouw LinkedIn pagina geeft weer wie je bent en wat je hebt gedaan. Het is vergelijkbaar met een cv. Zorg dus dat je LinkedIn volledig en up-to-date is. Om het nog completer te maken, kun je (oud)collega’s, je manager, studiegenoten, klanten of business partners vragen om een recommendation voor jou te schrijven. Dit kan je zien als een informele referentie die weergeeft waarom iemand met jou zou moeten samenwerken (of in dit geval jou in dienst zou moeten nemen. Een professionele foto maakt ook onderdeel uit van een goed LinkedIn profiel. Het liefste is dit een foto van jouw gezicht, zoals een pasfoto. Nog leuker is een foto van jou in je werkomgeving.

Hoe kun jij LinkedIn inzetten?

Zoek je collega’s, ex-collega’s, managers, studiegenoten, business partners en anderen met wie je tijdens je werk of studie te maken hebt gehad. Ten eerste blijf je op de hoogte van waar zij zitten, maar ook bijvoorbeeld van jobs die worden gepost. Bovendien heeft LinkedIn meer functionaliteiten als je meer dan 500 connecties hebt. Als je niet wil dat iedereen kan zien aan wie jij gelinkt bent, kan je de zichtbaarheid van jouw connecties uitzetten. Gedeelde contactpersonen zie je overigens wel altijd. Je kunt verder bedrijven volgen, maar ook voorbereiden op een sollicitatiegesprek door op LinkedIn over het bedrijf te lezen en de profielen van werknemers te bekijken. Waar hebben zij gewerkt, wat hebben zij gestudeerd? Altijd goed is om het profiel van je gesprekspartner goed te bekijken. Wellicht hebben zij dezelfde interesses als jij? Dit is een mooie ijsbreker! Ook kan je zien of jullie dezelfde mensen kennen. Als deze persoon een positieve indruk van je heeft is het een goed idee deze naam te laten vallen tijdens het gesprek. Door lid te worden van professionele groepen kan je discussies opstarten en volgen. Dit wekt ook de indruk dat je ontwikkelingen in de branche volgt.

Wat moet je niet doen?

Het is een professioneel netwerk, gebruik het dus niet zoals je je Facebook zou gebruiken. Dat betekent dat je statusupdates liever niet gaan over hoe veel je in het weekend hebt gedronken, maar wel over branche gerelateerde onderzoeken, relevant nieuws of wat je op het werk aan het doen bent. Je kan je Twitter account koppelen aan je LinkedIn account, maar je kan er ook voor kiezen voor de optie om alleen die berichten met #IN op je LinkedIn account te laten verschijnen. Dit is vaak een betere optie, omdat mensen het irritant vinden als ze elke 5 minuten alleen jouw Twitter updates op hun LinkedIn homepage zien.

Meer nuttige sollicitatietips en de laatste ict vacatures vind je op Bonque.nl.

Linkruil.org

Comments are closed.