Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Webdesign vandaag de dag

Adaptive webdesign, ofwel het ontwikkelen van aparte sites voor alle verschillende platforms en formaten, zorgt ervoor dat gebruikers een website op maat te zien krijgen. Iphone- en Android-gebruikers worden vaak doorgestuurd naar een aparte en vaak simpeler versie van de site. Het lijkt een logische oplossing voor veel ondernemers, zeker voor meer complexe sites als webshops, die hier nog veel gebruik van maken. Hoewel deze methode je de volledige controle geeft over hoe je sites eruit komt te zien in iedere browser, brengt deze manier wel een enorme lading werk met zich mee. En dan moet je alles ook nog  onderhouden. Daarbij is de kans groot dat er overmorgen weer een nieuwe mobiel apparaat in de winkel ligt waar je dan weer voor aan de slag moet. Zo blijf je als ondernemer bezig.

Responsive webdesign biedt de oplossing. Je ontwikkelt één site die zich aan iedere omgeving aanpast. Kolommen die op grotere schermen bijvoorbeeld naast elkaar staan, schuiven op kleine schermen onder elkaar. Op deze manier blijft de content goed leesbaar, zonder dat de gebruiker moet zoomen tot het gevoel in de vingers weg is. Voor een responsive webdesign heb je drie belangrijke dingen nodig, een flexibel grid, flexibele afbeeldingen en media queries. Een flexibel grid reageert op relevante formaten (in plaats van een absolute), maar kan ook zelf via absolute waardes een custom design voor verschillende formaten samenstellen. Het kan de ruimte in percentages tonen in plaats van in pixels. Dus terwijl een breedbeeldlaptop een schermbreedte van 1500px heeft en een Iphone slechts 320px, hebben ze beiden een breedte van 100% en schikken de onderdelen zich naar dat percentage.

Flexibele afbeeldingen maken gebruik van max-widths in percentages en schalen zich naar de beschikbare ruimte. Dit kan enkele afbeeldingen zijn of meerdere versies van dezelfde afbeeldingen. Deze worden afhankelijk van de resolutie aangeroepen om de laadtijd minimaal te houden.Uiteindelijk zijn media queries het geheime ingrediënt van responsive webdesign. De CSS3-specificatie heeft het oude media-attribuut verslagen. Dit werd voornamelijk gebruikt om printlay-outs van schermlay-outs te scheiden.

Responsive webdesign is niet zomaar een trend of hype die wel zal overwaaien. Nieuwe apparaten worden in een rap tempo geïntroduceerd en het is aan de webdesigner om hier een goede user experience voor te bieden. We moeten medeleven hebben met de minder ervaren websurfers en hen dienen met een goede gebruikersvriendelijke webdesign.

Responsive webdesign is de toekomst.

 

www.responsivewebdesignbureau.nl

Linkruil.org

Comments are closed.