Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Welke onderdelen bevinden zich in een computer? Hier volgt meer uitleg!

Wanneer je van plan bent een computer op maat te kopen, of een computer zelf samen te stellen is het belangrijk te weten welke onderdelen er zich in een computer bevinden. In dit artikel wordt een kort overzicht gegeven van de componenten die zich in een computer bevinden.

1. De behuizing.

Iets waar niet altijd voldoende rekening mee gehouden wordt, is de kwaliteit van de computerkast. Een luidruchtige pc kan erg storend zijn in de woonkamer. Dit kan tegengegaan worden met een geluidsdempende kast en een stillere voeding, ook de ventilatie speelt een rol.

2. Het moederbord.

Een moederbord in een computer is een printplaat met elektronica waarop andere insteekprintplaten kunnen worden gemonteerd. Het is het belangrijkste onderdeel in de computer, het moederbord zorgt voor de goede samenwerking van alle andere componenten onderling.

3. De processor.

De processor is het hart van uw computer. Hier gebeuren alle bewerkingen. De snelheid wordt uitgedrukt in Gigahertz (GHz). Maar er spelen bij de nieuwere processors nog heel wat meer prestatiebepalende technieken mee, o.a. het aantal processorkernen: ‘dualcore’,‘quadcore’ of ‘octacore’ – zijn vandaag de norm.

4. Het werk- of RAM-geheugen.

Naast de processor is het RAM-geheugen zeer belangrijk voor de vlotte werking van een pc. Te weinig werkgeheugen zorgt voor een trage computer. Vier gigabyte is voor iedereen een minimum (zeker voor pc’s met Windows 7 of 8). Acht gigabyte is een aanrader. Extra geheugen vergt bovendien maar een beperkte investering.

5. Harde schijf of HDD.

Op de harde schijf bewaart u al uw programma’s en gegevens. De capaciteit wordt uitgedrukt in gigabytes. Aan te raden voor modale gebruikers is een harde schijf met een capaciteit van 320 tot 500 gigabyte. Wie veel games speelt, video’s bewerkt of films downloadt gaat best niet voor minder dan 1 terabyte (dit is zo’n 1.000 gigabyte).

6. Solid State Drive of SSD.

Langzaam verdwijnen de traditionele harde schijven uit de markt en maken ze plaats voor de solid state drive. Een SSD is een medium om digitaal gegevens op te bewaren met behulp van niet-vluchtig (zoals flash) of vluchtig geheugen (bijvoorbeeld SDRAM).

7. Optische Drive.

De meeste computers zijn standaard nog steeds uitgerust met een cd/dvd-schrijver.

8. Grafische kaart

Heel wat computers hebben een grafische chip op het moederbord. Deze chipset is voor de meest voorkomende toepassingen (surfen, videofilmpjes of foto’s bekijken) voldoende, maar belast meestal wel een deel van de processorkracht en het RAM-geheugen. Voor intensievere multimediatoepassingen, games, Blu-rayfilms, videobewerking,… is een echte grafische kaart echt wel noodzakelijk.

9. De voeding.

Een goede en stabiele voeding is ook van belang bij de goede werking van een computer. Ook belangrijk is een voldoende zware voeding in uw systeem te voorzien. Dit voornamelijk om later eventueel upgrades te kunnen doen zonder de voeding mee te moeten vervangen.

10. Aanvullende componenten

Uiteraard kan uw computer nog aangevuld worden met aanvullende componenten, dit kunnen onder andere zijn: geluidskaart, geheugenkaartlezer,… alles kan zelfs gekoeld worden met liquide-koeling voor een extreme koeling.

Dit is een zeer summiere opsomming van de componenten die zich in een computer bevinden, maar deze opsomming geeft u toch al een beter beeld van wat er zich precies in een computer bevindt zodat u min of meer weet waarop te letten wanneer u van plan bent een computer op maat te kopen.

Linkruil.org

Comments are closed.