Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Beginnen met buikspreken

Buikspreken is een vorm van vermaak waarbij de poppenspeler de illusie wekt bij het publiek dat er een gesprek wordt gevoerd tussen hem en de handpop.

Er is goed nieuws. Je hoeft geen Jeff Dunham te zijn om met buikspreken te beginnen. Iedereen met een gezonde stem kan het buikspreken leren. Ik heb veel buiksprekers ontmoet van alle leeftijden. Sommigen rond de 12 jaar, andere rond de vijftig en van alle niveaus.

Ik zal straks iets over de techniek vertellen maar wat heb je nodig om buikspreken te leren?

1 : Wil en doorzettingsvermogen.

Wat heb ik in het begin gedaan? Ik heb een spiegel in mijn kamer neergezet en ben daar met mijn handpop voor gaan zetten. Een glaasje water erbij om af de mond te spoelen. Vervolgens ben ik hardop gaan zeggen wat ik zoal zag in de kamer. Raam, tafel, spiegel, muur, kopje, schotel enzovoort. En alles wat ik zei liet ik mijn handpop nazeggen. zoveel mogelijk zonder lipbeweging. Oefening baarde kunst. Na een aantal van dergelijke oefensessies was ik in staat om een eenvoudige conversatie met mijn handpop Kareltje te houden. Het waren een paar zinnen maar het zag er goed uit in de spiegel. Je moet er ook eenvoudig plezier in hebben. Een uitroep als “Hieperdepiep Hoera” is in het begin niet makkelijk maar ik wilde dat gewoon kunnen zeggen zonder lipbeweging. Ik kom met mijn handpop wel eens op kinderfeestjes en als ik optreed voor een groot publiek is er vaak een jarige.

2: Een publiek

Wie was mijn eerste publiek? Een groep kleuters waar ik toezicht over had tijdens een kindernevendienst. Ze vonden de conversatie leuk en vroegen of Kareltje de volgende keer weer kwam. Het is niet moeilijk om een publiek te vinden. Heb je jonge kinderen? Dan heb je al een leuk publiek. Wellicht is er een nichtje of neefje die een verjaardag viert en waar je kunt optreden, al is je buikspreken nog niet wat het zijn moet. In de schoolvakanties worden er in je naaste omgeving soms aktiviteiten georganiseerd voor kinderen in de vorm van knutselmiddagen of andere leerzame aktiviteiten. Wellicht kun je vragen even of je een kleine voorstelling kan geven met je handpop. Bent u leerkracht of jeugdwerker? Een handpop kan prima in het klaslokaal gebruikt worden. De educatieve mogelijkheden zijn enorm.

3 : Een handpop

Uiteraard heb je een handpop nodig. Ik ben al jaren bezig met buikspreken en er is een grote verscheidenheid aan buikspreekpoppen verkrijgbaar. Begin eenvoudig. In mijn webwinkel zijn er handpoppen aanwezig die geschikt zijn voor beginners. Ze zijn makkelijk te hanteren en de mond is makkelijk beweegbaar. Ben je wat verder, dan kun je eventueel een armrod gebruiken om de arm van je buikspreekpop te laten bewegen. Zo wordt de conversatie nog levendiger. En bedenk, ook gevordere buiksprekers gebruiken eenvoudige handpoppen maar kunnen er wel alles uithalen wat erin zit. Ik heb een buikspreker die al wat verder was een prachtige conversatie zien houden met een teddybeer met beweegbare bek.

Nu iets over de techniek van het spreken zonder lipbeweging. In het alfabet zijn een aantal medeklinkers die niet zonder lipbeweging zijn uit te spreken. Dat zijn bijvoorbeeld de B, de P of de W. De techniek die ik gebruik is om met mijn tong en bovengehemelte deze medeklinkers na te bootsen. In feite maak ik zo binnensmonds een valse tong. Deze techniek heb ik na veel oefeningen steeds meer verfijnd totdat het automatisch ging.

Het beheersen van de valse medeklinkers is nog maar het begin. Als je met je handpop een voorstelling geeft, moet je je concentreren op de techniek van het liploze praten, je moet tegelijkertijd je handpop bewegen en zorgen dat de beweging van de mond van de handpop synchroon loopt met je eigen stemgeluid. Daarnaast moet je de interactie met de handpop levendig houden. In het begin heb ik de conversatie vaak van tevoren uitgeschreven en uit mijn hoofd geleerd. Nu ik wat verder ben improviseer ik er ook veel bij. Het buikspreken vergt veel oefening maar de beloning is groot. Ik heb kinderen zien lachen, onrustige kinderen kalm zien worden, kinderen zien stoppen met huilen zodra de handpop tevoorschijn kwam.

Tot slot nog een bemoediging. De buikspreker Edgar Bergen werd beroemd in de jaren dertig van de vorige eeuw. Zijn buikspreektechniek was niet perfect maar zijn buikspreekpop Charley Mc Cartney was zo sprekend dat het de harten stal van het publiek.

 

Linkruil.org

Comments are closed.