Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Delfts blauw – De geschiedenis van Nederlandse aardewerken

Al jarenlang staat Nederland wereldwijd bekend om het Delfts blauw. Komt er binnenkort familie op bezoek vanuit het buitenland? Dan zijn er een paar activiteiten die niet kunnen ontbreken om te doen: naar Amsterdam gaan, de Keukenhof bezoeken en de aardewerkfabriek van de Delftse Pauw bezoeken! Lees hieronder meer over de geschiedenis van het befaamde Delfts blauw.

Delfts Blauw – De geschiedenis

In de 17e eeuw was het blauw – witte Chinese porselein erg populair. Helaas was dit erg kostbaar. De Vereenigde Oostindische Compagnie importeerde de producten vanuit China. Door de taalbarrière was het erg lastig om te onderhandelen over de vraag en de opdruk. Hierdoor kon niet voldaan worden aan de vraag. De Nederlandse plateelbakkerijen zagen kansen. Zo begonnen zij met het vervaardigen van de nu genoemde Delfts blauwe artikelen. Het verfijnde aardewerk werd helemaal met de hand geschilderd.

Geschiedenis de Delftse Pauw

Begin van de 17e eeuw opende veel aardewerkfabrieken hun deuren. Op het hoogtepunt stonden er 32 fabrieken in Nederland. Eén van deze fabrieken was eigenaar van de familie Paauw. In de eerste instantie bezaten zij een bierbrouwerij. Door de opkomst van de textielindustrie raakte de wateraanvoer vervuild. Hierdoor kwamen de brouwerijen in de problemen. Vele moesten hun deuren sluiten. In 1651 opende familie Paauw de aardewerkfabriek. Gedurende een halve eeuw liep alles op rolletjes. Echter, eind 18e en begin 19e eeuw kregen de fabrieken het moeilijk. Het Engelse aardwerk maakte zijn intrede. Het aardewerk was erg goedkoop en van redelijk goede kwaliteit. Veel aardewerkfabrieken moesten hun deur sluiten. Zo ook die van de familie Paauw.

Tegenwoordig is de Delftse Pauw weer geopend. In de fabriek wordt nog steeds Delfts blauw helemaal met de hand vervaardigd. Ook is de fabriek open voor rondleidingen. Kom alles te weten over de kunst van het beschilderen van de bordjes, klompjes, vazen en dergelijke. Beschilder ook zelf een Delfts blauw tegeltje in een van de workshops!

Linkruil.org

Comments are closed.