Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Gretsch: Jazzy gitaren met een melancholiek warm geluid

Het bekende merk Gretsch bouwt zowel drumstellen als gitaren en begon daarmee in een kleine winkel in Brooklyn, New York, eind negentiende eeuw. Het grote succes van de gitaren kwam vooral door de gitarist en muziekproducer Chet Atkins, die tijdens de opkomst van de rock-’n-roll voor veel bekendheid van het gitaarmerk zorgde. De gitaren zijn zowel populair in de jazz, de blues als in de rockabilly.

Kenmerken van een Gretsch gitaar

Gretsch gitaren zijn bijna altijd hollow-body gitaren, de klankkast is volledig hol van binnen en dat geeft een specifiek warm geluid. De gitaren zijn uitermate geschikt voor het spelen van ritmes in de jazz, swing of de blues, vandaar dat er vaak een slagplaat op de gitaar zit. Naast hollow-body gitaren maakt Gretsch ook semi-hollow en solid-body gitaren welke meer geschikt zijn voor rockmuziek.

Verschillende typen

Gretsch heeft naast duurdere topgitaren ook een goedkopere serie waaronder de Streamliner en de Electromatic gitaren. Voor rond de 500 euro kan de beginnende gitarist met een klein budget al over een echte Gretsch gitaar beschikken. Duurdere gitaren betreffen de White falcon en de Duo Jet, welke ongeveer 3000 of meer kunnen kosten. Een van de bekendste Gretsch-gitaristen is natuurlijk Brian Setzer die vanaf de jaren ’80 de rockabilly weer op de kaart heeft gezet. Zowel naar Chet Atkins als Brian Setzer zijn veel modellen van Gretsch vernoemd.

Linkruil.org

Comments are closed.