Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Betalen met cheques: kan dat nog?

Cheques in Nederland en België

betalen met chequeHet is nog maar 30 jaar geleden toen iedereen met een eurochequeboekje rondliep. Die tijden zijn weliswaar gedaan. Toch voor Nederland en België. Betalen met cheques in een winkel wordt nog nauwelijks gedaan. Ook betalen wij onze belastingen gewoon per overschrijving en niet per cheques zoals in sommige Europese landen nog altijd het geval is. Maar dat dit betaalmiddel helemaal afgeschaft is, klopt ook niet helemaal. Cheques worden bij ons nog gebruikt als betaalmiddel tijdens de aankoop van een woning. Tijdens de ondertekening van de notariële akte, wordt een bankcheque uitgeschreven en overhandigt aan de nieuwe eigenaars.

Ook voor grotere bedragen kan er soms nog met een cheques gewerkt worden. Bijvoorbeeld wanneer grote werken door een aannemer worden uitgevoerd. Of wanneer we een nieuwe wagen willen kopen. Ook dan bestaat er soms de mogelijk om via de bank een cheques aan te vragen.

Ook tussen grote bedrijven kunnen er cheques gehanteerd worden maar zeker niet wanneer we met B2P te maken hebben.

Meer informatie over betaalmiddelen? -> klik hier

Amerikanen

Wanneer je naar Amerika reist zal je zien dat cheques nog volop in gebruik zijn. Daar worden er per jaar nog 12 miljard cheques uitgeschreven. Een aardig bedrag als je het mij vraagt. Maar daar gebeurt de betaling niet zozeer op papier maar digitaal. Ja hoor, je hebt ook digitale cheques die men kan versturen. Je geeft de opdracht aan de bank en deze verstuurd het betaalmiddel naar de desbetreffende klant op.

Maar waarom doen ze dat? Ze vinden namelijk dat het papieren betaalmiddel veiliger is dat een banktransfer plus het kost ook nog eens veel geld. Maar het kan natuurlijk ook kwestie van gewoonte zijn. Ze gebruiken het al zo lang en kunnen er dus moeilijk van af stappen.

Wat willen de banken?

De banken willen natuurlijk van dit papieren betaalmiddel zo snel mogelijk van af geraken want het kost hun hopen geld om heel die administratie op te volgen maar dat is nog niet wat de consument wilt. Waarschijnlijk zal het nog een 10 tot 15 jaar duren wanneer de cheques volledig verdwenen is.

Welke cheque dat we natuurlijk wel nog willen ontvangen is een dikke vette cheque van de Nationale loterij 🙂

Linkruil.org

Comments are closed.