Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Kalkaanslag, hard water en ontkalken

Heeft u zich ooit afgevraagd hoe het eigenlijk komt dat zich op allerlei plekken in uw huis kalkaanslag vormt? En heeft u er ooit aan gedacht dat er een zeer eenvoudige mogelijkheid zou zijn om dat te vermijden? De kans is groot dat u antwoordt met “nee”. Veel mensen nemen kalkaanslag voor lief, als iets wat onvermijdelijk is. Toch is dat onnodig, zo zult u hieronder lezen.

Kalkaanslag

Kalkaanslag is – zoals de naam al overduidelijk maakt eigenlijk – de neerslag van kalk uit water. Waar water wordt verwarmd en opdroogt, zal de kalk zich vastzetten aan oppervlakten. Dat heeft diverse gevolgen voor uw huishouden: een doffe waas op kranen en tegels, maar ook kalkaanslag in uw huishoudelijke apparatuur. Dat laatste is duur: u verliest rendement van uw apparatuur en defecten treden eerder op. Kalkaanslag is kortom een vervelend fenomeen. Maar waarom heeft het ene huishouden significant meer last van kalkaanslag dan het andere?

Hard water

Hard water is water waar relatief veel kalk in zit. De waterhardheid is een term voor de mate waarin water kalk bevat, en wordt meestal uitgedrukt in Duitse graden. Er zijn allerlei zeer arbitraire indelingen voor zacht, gemiddeld en hard water, maar vast staat dat bijna elk huishouden met kalk in het water te maken heeft. Hard water komt niet zomaar ergens vandaan. In Nederland zijn vele waterbronnen waar waterbedrijven hun water uit halen. In Nederland zitten die bronnen veelal in de grond, en die grond op zijn beurt heeft een bepaalde samenstelling. In sommige delen van Nederland zit meer kalk in de bodem dan andere. Het water neemt een deel van die (opgeloste) kalk mee omhoog, en zo bepaalt de bodem dus de waterhardheid. Hard water is een probleem, maar er is iets aan te doen.

Water ontkalken

Er zijn verschillende manieren om te ontkalken, maar de meeste manieren van ontkalken zijn echt symptoombestrijding. Kalkaanslag wegpoetsen met middeltjes, waterverzachters aan de wasmachine toevoegen, het koffiezetapparaat ontkalken met azijn en ga zo maar door. Het is allemaal het bestrijden van symptomen in plaats van het eigenlijke probleem, namelijk de aanwezigheid van kalk in het water. Er is echter een zeer efficiente manier om ineens van het hele fenomeen kalkaanslag af te zijn: door het water te ontkalken al voordat het toegang krijgt tot het huis. Dat kan met een water ontkalker. Dit apparaat vist de calcium- en magnesiumionen (de harde deeltjes) uit het water, en geeft daarvoor natriumionen terug. Vandaar dat de water ontkalker ook wel een ionenwisselaar wordt genoemd. Zonder de positieve eigenschappen van uw leidingwater te doorkruizen, wordt het water ontdaan van kalk al voordat het water verder het huis in stroomt. En dat geeft de term ontkalken ineens een heel andere betekenis.

Linkruil.org

Comments are closed.