Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Maak in vier stappen een kasboek

Een begroting produceren kan in 4 fases

Vanaf heden heb jij inzicht op je geld met deze handige jaarplanning!

Een begroting aanmaken doe je zo!

Een begroting is een kijk van al je ontvangsten en je kosten. het gros van de verdiensten en kosten komen maandelijks terug. Zo krijg je maandelijks je inkomen en betaal je je hypotheek of huur. Zonder twijfel zijn er ook kosten die je niet per maand doet en datzelfde geldt voor verdiensten. Vermoedelijk betaal jij je inboedelverzekering per jaar en ontvang je eens in de drie maanden de kinderbijslag.

Door dit soort inkomsten en onkosten is het zinnig een jaarbegroting te creëren.

  • 1) Breng het gehele jaar in kaart

Om een juiste jaarbegroting te creëren zet je alle maanden naast elkaar. Hiernaast maak je nog een 13e kolom. In die kolom komt het gemiddelde bedrag per maand te staan. Noteer vervolgens je ontvangsten per 4 weken. Je netto salaris ontvang je elke maand. Vakantiegeld in mei en de kinderbijslag ontvang je in de maanden januari, april, juli en oktober.

Vervolgens komen de onkosten. Hierbij doe je hetzelfde. Noteer eerst de gebruikelijk vaste lasten zoals hypotheek, huur, energie, water, zorgverzekering, alimentatie, telefoon en internet/televisie. De andere vaste lasten noteer je bij de maand waarin je ze betaalt. Het abonnement van je sportclub betaal je mogelijk per kwartaal en de bijdrage van je opstalverzekering elk jaar in de maand juni.

Ga je elk half jaar met je liefje een weekend uit? Noteer dan in de maand waarin jij een aanbetaling doet het correcte bedrag. Doe hetzelfde met het restbedrag. Noteer het allemaal in de maand waarin jij een betaling doet. Van wat uitgaven heb je vermoedelijk geen helder beeld. veelal betreft dit de boodschappen. Hoeveel geef je daar aan uit? Als je al je onkosten betaalt met je pinpas dan is dat gemakkelijk te achterhalen. Trek je het geld uit de muur dan is het lastiger en weet je niet precies waar je het geld aan hebt besteed. Dit kan je dan inzichtelijk maken door een of twee maanden alles te noteren in een kasboekje. Daarnaast is het aardig te weten welke bedragen je zou moeten reserveren voor bijvoorbeeld onderhoud aan je huis en je auto, voor kleding en schoenen en natuurlijk voor meubels en audioapparatuur. Als je al die kosten inzichtelijk hebt dan kan je de jaarbegroting totaal invullen. Een jaarbegroting maakt in een oogopslag begrijpbaar in welke maanden je meer kosten hebt en in welke maanden je extra geld opzij zou kunnen leggen.

  • 2) Wat geef je maandelijks uit

Je jaarbegroting is nu inzichtelijk. Nou kun je het omrekenen naar een maandbegroting. Daardoor zie je ogenblikkelijk wat je gemiddeld per maand te benutten hebt. Als je elk kwartaal voor je kind € 201,65 kinderbijslag krijgt, is dat € 806,60 per jaar, dus € 67,22 per maand. Betaal je eenmaal per jaar € 430,- aan opstalverzekering, ben je per maand € 35,83 kwijt. Op deze manier breng je al je verdiensten en kosten per maand in kaart.

  • 3) Stel vast wat je per maand nodig hebt

Meteen heb je goed inzichtelijk wat je per maand uit kan geven. De vette en de magere maanden. Aan het begin van elke maand moet je vaststellen hoeveel geld je nodig hebt. Als blijkt dat je deze maand geld overhoudt dan is het handig en slim dit gelijk op een spaarrekening te zetten. Noem dit je huis-tuin-en keukenspaarrekening. Deze rekening kan je aanwenden tijdens de dure maanden. Daar staat dan een buffer.

  • 4) Jij kan gaan bezuinigen!

Wellicht heb je nu al je einddoel bereikt. Je hebt immers inzicht in je ontvangsten en uitgaven! Je hebt dus vat op je geldzaken! Het is ook goed mogelijk dat je nog niet helemaal gelukkig bent met  eindresultaat. Waarschijnlijk vind jij wel dat je op bepaalde zaken moet beknibbelen omdat je maandelijks maar net rond kunt komen of misschien kan je het je wel permitteren maar vind je dat je toch best aardig wat geld besteedt. Bezuinigen is daardoor goed mogelijk <a href=”http://www.wijzermetgeld”>omdat je inzicht hebt in je ontvangsten en je kosten</a>. Ondanks dat beknibbelen soms niet gemakkelijk is, heb je nu wel sneller inzichtelijk wanneer je wel iets uit kan geven en op welk moment je dat beter niet kan doen.

Heel veel succes met het opmaken van je jaarbegroting en je maandbegroting.

<a href=”http://www.wijzermetgeld”>Wil je nog meer adviezen? Surf eens over de site!</a>

 

Linkruil.org

Comments are closed.