Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Overwaarde huis berekenen

Wilt u weten wat de overwaarde van uw huis is? Dat is mogelijk. Het is iets waar veel mensen erg nieuwsgierig naar zijn. Het is natuurlijk fijn om te weten hoeveel geld u zou hebben, wanneer u uw bezittingen minus de schulden doet. Uw huis is waarschijnlijk uw grootste bezitting en uw hypotheek is waarschijnlijk uw grootste schuld. Door deze van elkaar af te halen, krijgt u de overwaarde. Deze kan helaas ook negatief zijn. In dit artikel vindt u meer informatie over de overwaarde van uw huis en hoe u deze kunt berekenen.

Wat is overwaarde?

De overwaarde van uw huis is het verschil tussen de hoogte van de resterende hypotheekschuld en de vrije verkoopwaarde min de verkoopkosten. Fiscaal wordt overwaarde ook wel eigenwoningreserve genoemd. De overwaarde van uw huis ontstaat wanneer uw oude woning wordt verkocht en de opbrengst van de verkoop hoger is dan de woningschuld van diezelfde woning. De overwaarde blijft nog 3 jaar bestaan. Na deze 3 jaar vervalt het hele bedrag, waarvoor de renteaftrekbeperking aanwezig was. Heeft u geen overwaarde of is dit negatief? Dan is de rente aftrekbaar over de hele lening van de woning.

Overwaarde huis berekenen

Er zijn verschillende manieren om de overwaarde van uw huis te bepalen. Dit kan door taxatie, door de WOZ-beschikking en door het bekijken van het Kadaster. Als u gebruik maakt van de taxatie, dan zult u de taxatiewaarde minus de hypotheekschuld moeten doen om de overwaarde te verkrijgen. Nadeel van taxatie zijn de hoge kosten. Gemiddeld kost een taxatie 500 euro. Een WOZ-beschikking van de gemeente is minder betrouwbaar, maar kunt u ook gebruiken. Dan haalt u de hypotheekschuld van deze waarde af. Bij het Kadaster kunt u de woonwaarde index vinden om de waarde van uw huis te berekenen. Daarmee doet u vervolgens hetzelfde door de hypotheekschuld van dit bedrag af te halen.

Rekenvoorbeeld overwaarde huis

U heeft een taxatie laten doen door een makelaar en volgens de taxatie is uw woning 280.000 euro waard. U heeft nog een restschuld van 140.000 euro. Vervolgens doet u 280.000 euro – 140.000 euro en u heeft de overwaarde van 140.000 euro.

Linkruil.org

Comments are closed.