Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Particuliere beleggers stoten zich aan dezelfde steen

Vanochtend las ik in het Financiële Dagblad een artikel over de onkunde van particuliere beleggers. Beleggers komen met hun vermogen voor een keuze te staan. Het vermogen kan uit handen gegeven worden aan professionals of er gaat zelf belegd worden. Uit onderzoek blijkt dat particulier beleggers het structureel slechter doen dan de markt. Ondanks het feit dat particuliere beleggers het structureel slechter doen dan de markt stijgt het aantal particuliere beleggers op de beurs nog steeds.

Het lagere gemiddelde rendement is een pijnlijk punt voor particuliere beleggers. Zes jaar geleden deed hoogleraar Rob Bauer van de Universiteit van Maastricht onderzoek naar het rendement van de online particuliere belegger. De cijfers uit dit onderzoek waren toen al niet hoopgevend. Bijna 70.000 beleggers scoorden in een periode van 2000 tot en met 2006 een negatief rendement van gemiddeld 1,76% per maand. Ten opzichte van de markt was dit 1,5% slechter. De periode 2000-2006 was over het algemeen wel zeer volatiel.

Als we dan kijken naar recentere onderzoeken is het ook al niet hoopgevend. Uit de onderzoeken blijkt dat particuliere beleggers zich amper bewust zijn van de risico’s die zij nemen. Arfid Hoffman toont in zijn onderzoek aan dat risico schatting en schatting over toekomstig rendement veelal fout gaat bij particuliere beleggers. Dhr. Hoffman hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht  onderzocht ook waardoor dit kwam. Bij verwachting van toekomstig rendement gebruikten particuliere beleggers de verkeerde indicatoren. Zo werd reeds behaald rendement over een aandeel gebruikt als indicator voor toekomstig rendement over hetzelfde aandeel.

De Amerikaan Roger Edelen doet er in zijn onderzoek nog een schepje bovenop. Volgens Edelen zijn de handelingen van de particuliere belegger een goede indicator van wat er níét gaat gebeuren op de markt. De gemiddelde particulier stapt in op het moment dat er amper nog stijging van een

aandeel te verwachten is. De koerswinst die dan nog wordt gemaakt is vooral te danken

aan de toeloop van particulieren. Zodra de institutionele beleggers uit het aandeel stappen en de koers zakt, durven de particuliere beleggers niet op tijd uit te stappen. De particuliere belegger is de ideale contra-indicator. Wie precies het omgekeerde doet van wat de gemiddelde particuliere belegger doet, maakt prima rendementen.

“Beleggen is niet dom. Maar alle beleggers vertonen gedragsafwijkingen en bij particulieren

zijn die ongewenste afwijkingen extra sterk” aldus hoogleraar Hoffman. Uit onderzoeken blijkt dat particuliere beleggers het structureel slechter doen dan de markt. Dit leidt ons dan naar de vraag , wat te doen met het vergaarde vermogen? Andere opties als de spaarrekening en vermogensbeheer is waarschijnlijk aantrekkelijker dan men denkt.

Linkruil.org

Comments are closed.