Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Alles over de e-sigaret

Het roken van e-sigaretten (elektrische sigaretten) wordt steeds populairder. Tijd voor een informatief artikel met feitjes en weetjes over elektrisch roken.

Hoe gezond is een e-sigaret?

Laten we voorop stellen dat roken niet gezond is. Het roken van een e-sigaret is dus ook niet gezond. Maar het lijkt erop dat we kunnen zeggen dat het minder schadelijk is dan het roken van tabak. Bij het verbranden van tabak komen ongeveer 4000 schadelijke stoffen vrij waarvan er zeker 40 in meer of mindere mate kankerverwekkend zijn. Bij het roken van een e-sigaret komen maar een aantal stoffen vrij:

  • nicotine
  • smaakstof
  • gedemineraliseerd water (damp)
  • hulpstoffen

Nicotine is natuurlijk een verslavende en schadelijke stof. Daarom kan is het ook niet goed om te spreken over “gezond”roken. Toch krijg je een heleboel schadelijke stoffen minder binnen dan bij het gewone roken. Veel rokers (dampers) van e-sigaretten ervaren gezondheidsverbeteringen wanneer zij overstappen op het elektrisch roken.

De smaakstof is doorgaans op natuurlijke basis. Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat deze stoffen schadelijk zijn voor de gezondheid.

Gedemineraliseerd water is natuurlijk niet schadelijk

De hulpstof die wordt gebruikt bij elektrische sigaretten is dezelfde die ook wordt gebruikt bij rookmachines in discotheken en op podia. Deze stof is door de EU geclassificeerd als ongevaarlijk voor de gezondheid. Echter, over het dagelijks inhaleren bij langdurig gebruik is nog niets bekend. Op dit moment vinden er op diverse plaatsen onderzoeken plaats naar langdurig en intensief gebruik.

ShiSha pen

Een ShiSha pen is niets anders dan een e-sigaret. Maar in Nederland bedoelen we daarmee de variant zonder nicotine en met smaakjes. De ShiSha pen is populair in het uitgaansleven en bij jongeren. Omdat er geen nicotine vrij komt, lijkt deze vorm van dampen weer minder schadelijk voor de gezondheid dan het roken van elektrische sigaretten met nicotine. Toch zijn er steeds meer bezwaren tegen de ShiSha pen. Omdat het gebruik ervan veel lijkt op het traditionele roken, zijn veel mensen bang dat het gebruik door jongeren leidt tot een lagere drempel om te beginnen met roken.

Goedkoop roken

Een van de redenen van de populariteit is dat het roken van e-smokers goedkoper is dan tabak. Er zit immers geen tabak in. Daardoor wordt er geen accijns geven over dit product. Hierdoor is het vele malen goedkoper roken. Een e-roker bespaard soms tot wel 70% op de kosten van het roken.

Stoppen met roken

De e-sigaret is geen erkend middel om te stoppen. Er zijn verschillende ervaringen van gebruikers. Zo zijn er veel mensen die ervaren dat zij veel minder behoefte hebben aan het roken van tabak. Ook zijn er veel gebruikers die helemaal geen tabak meer roken. Een andere groep lijkt ongevoelig voor de e-sigaret en blijft gewoon  tabak roken. Hopelijk vind er in de toekomst meer onderzoek plaats.

Linkruil.org

Comments are closed.