Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Amnesie

Amnesie

Amnesie is tijdelijke geheugenverlies dat veroorzaakt wordt door een stoornis van de hersenfunctie. Hierbij treedt een plotselinge en gehele geheugenverlies dat niet langer duurt dan 24 uur,  het kan ook wel enkele dagen duren.

Oorzaak van amnesie

De juiste oorzaak van amnesie is nog niet bekend. Een mogelijkheid is dat er een verband is met TIA’s, epilepsie of migraine. Geheugenverlies kan soms uitgelokt worden door zware lichaamsinspanning. Amnesie komt vooral boven de 50 jaar.

Verschijnselen van amnesie

Vaak voorkomende verschijnsel is een plotselinge, tijdelijk geheugenverlies. Geheugenverlies wordt gekenmerkt door verwardheid en het stellen van dezelfde vragen.  Recente gebeurtenissen kunnen niet worden herinnerd en de nieuwe informatie kan niet worden opgenomen.  Gevoel voor plaats en tijd is verdwenen, maar persoonlijke identiteit en zelfbewustzijn is er wel. De patiënten kunnen hun familie leden herkennen en weten wie ze zijn. Ze zijn oplettend maar kunnen geagiteerd, verward of angstig zijn. Er zijn geen gevolgen op  lichaamsdelen. Bij een neurologische onderzoek wordt er geen  afwijking gevonden. Klik hier voor hersenschudding

Diagnose van amnesie

Diagnose zal gesteld worden op basis van ziektegeschiedenis en een lichamelijke onderzoek.

Behandeling van amnesie

Voor een tijdelijk geheugenverlies is er geen behandeling nodig. Er kan echter een beangstigende ervaring voor de betrokkene en zijn omgeving zijn, is een geruststelling door een arts wenselijk.  Hierbij zal ook worden uitgelegd dat de kans van terugkeer van geheugenverlies zeer klein is.  Een herstel van een tijdelijke geheugenverlies treedt vaak binnen enkele uren op.  Er zal wel  na herstel een gat in de herinneringen zijn rond de gebeurtenissen tijdens de periode van het geheugenverlies.

Linkruil.org

Comments are closed.