Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Behandeling van spataders

Spataderen zijn uitgezette aderen die zowel fysieke als cosmetische ongemakken tot gevolg kunnen hebben. Door druk in met name de benen zetten de aderen uit en kunnen de kleppen van de bloedvaten niet optimaal functioneren. De kleppen zorgen ervoor dat het bloed vanuit de benen weer omhoog naar het hart kan gaan. Als de kleppen niet meer werken zoals zou moeten zien we de druk oplopen waardoor een spatader kan ontstaan. Een spataderen behandeling is vaak niet nodig, maar wanneer de ongemakken dusdanig groot zijn, bestaan er verschillende behandelmethoden.

Spataderen onderzoek

Voordat een arts tot een spataderen behandeling over zal gaan, moet er soms aanvullend onderzoek worden gedaan om te bepalen welk type behandeling het meest geschikt is voor de klachten van de patiënt. Er zijn verschillende soorten onderzoeken. Door middel van het Doppler onderzoek en een Lichtreflexreografie wordt gemeten wat de stroomsnelheid van het bloed is. Een Duplexonderzoek bekijkt de ligging en het formaat van de ader. Grootschaligere onderzoeken zijn een CT-scan of een MRI-scan. Een MRI-scan wordt gedaan om eventuele beschadigingen van de ader op te speuren. Een CT-scan geeft een driedimensionale weergave van de aderen. Afhankelijk van de klachten kunnen één of meerdere van de bovenstaande onderzoeken nodig zijn.

Spataderen behandeling

Indien de arts op basis van de onderzoeken besluit dat een spatader behandeling nodig is zijn er verschillende behandelmethoden mogelijk. Eén mogelijke spatader behandeling is het dichtspuiten van de ader. Dit gebeurt vanaf middelgrote aderen. Hierbij wordt aan de hand van een soort lijm, de ader aan twee zijden dichtgespoten. Het lichaam zal vervolgens zelfstandig de ader afstoten. Wanneer de ader erg groot is wordt er overigens gebruik gemaakt van een soort schuim in plaats van lijm. Ook kan een operatie een behandelmethode zijn. Door middel van blootlegging wordt met een soort draad de ader in zijn geheel verwijderd. Deze methode en het dichtspuiten van de ader vindt beide onder plaatselijke verdoving plaats.

Bij een laserbehandeling wordt de ader van binnenuit dicht gelaserd. Dit geldt ook voor de magnetronmethode. Alleen wordt hier gebruik gemaakt van verhitting. In beide gevallen wordt de ader is zijn geheel gesloten en door het lichaam zelf opgeruimd. De laserbehandeling neemt de laatste tijd sterk in populariteit toe, met name omdat de belasting voor het lichaam hier laag is. Voor alle methoden geldt echter dat er na afloop van de behandeling enkele weken een steunkous moet worden gedragen of zelfs een drukverband.

Homeopathische behandelingen

Ook zijn er homeopathische manieren voor spatader behandelingen. Er zijn verschillende crèmes te verkrijgen bij de drogist  die onder andere de bloedsomloop stimuleren, en dus met name een preventieve werking hebben. De meningen over de werking van deze crèmes zijn echter verdeeld. Uiteraard is voorkomen altijd beter dan genezen en dat geldt ook voor een spatader behandeling. Goed eten en veel bewegen heeft dus ook positief effect in het voorkomen van deze kwaal.

Meer informatie over spataderen? Klik hier!

 

Linkruil.org

Comments are closed.