Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Bij q koorts infectie snel handelen

Q-koorts staat bekend als een infectieziekte. Het kan niet dat de Q-koorts van mens op mens wordt overgedragen. De naam van Q-koorts stamt af van Query fever omdat de aanleiding van deze ziekte niet duidelijk was. De bacterie Coxiella Burnettii is de aanleiding van de koorts. Een mens kan de bacterie krijgen door een dier die met deze bacterie is besmet.

In Nederland is de Q-koortsbacterie vooral door geiten verspreid en soms tevens door schapen. De Q-koortsbacterie is vooral te vinden in de moederkoek van een dier. In de mest, melk en urine kan de Q-koortsbacterie ook zitten. Het is geen probleem voor de Q-koortsbacterie om te overleven in de buitenlucht. Een persoon die lucht met de bacterie binnenkrijgt kan de Q-koorts oplopen. Circa de helft van de mensen heeft geen klachten en wordt tevens niet ziek.

Symptomen Q koorts

De volgende symptomen kunnen tot stand komen: een ziek gevoel, koude rillingen, pijnlijke spieren en veel zweten. Er zijn tevens personen die zeer langdurig moe blijven. De Q-koorts kan tevens achteruit gaan met pijn op de borst en benauwd zijn. Het risico bestaat dan dat er sprake is van een onstekingsreactie in een long. Als men last heeft van buikpijnklachten, overgeven en misselijkheid kan er een leverontsteking plaats hebben gevonden.

Er zijn personen waarbij de Q-koorts maanden kan duren, het gaat hier evenwel om 2 procent van de mensen. Het is dan noodzakelijk om je te laten behandelen tegen de gevolgen van deze koorts. Als Q-koorts is geconstateerd krijgt de persoon een antibiotica kuur van 14 dagen. Een antibiotica kuur moet altijd worden afgemaakt. Tegen de pijn kan men een aspirine tot zich nemen. De meeste mensen worden beter binnen een halve maand van Q-koorts na deze kuur. Het kan dat men nog lange tijd moe blijft.

Linkruil.org

Comments are closed.