Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Burn-out, ziekte of redding

Ongeveer 1 op de 10 werkende mensen kampt met burn-out verschijnselen of heeft last van een burn-out. Ook mensen zonder baan krijgen steeds vaker te kampen met burn-out verschijnselen. Hoe komt dit?   Er bestaat nog steeds een grote taboe rond stress en burn-out, en uit ervaring kan ik opmaken dat dit fenomeen in België extreem is. Praten over je problemen wordt bijna niet gedaan, veel mensen hebben dan ook van huis uit geleerd om “hun mond te houden en gewoon verder te doen”. Maar dit is niet de manier om ons lichaam in goede gezondheid te laten functioneren.   Een burn-out komt in feite voort uit stress waar niet naar geluisterd wordt. Het stressproces loopt over in verschillende fases en om een burn-out te begrijpen zal ik die stress fases nader verklaren.

De alarmfase

Stel, je ervaart stress; een irritatie of een prikkel die in jouw lichaam een stressreactie op gang brengt, namelijk een kettingreactie van lichamelijke processen die gepaard gaan met stresshormonen, het verhogen van de bloeddruk en het verbruiken van lichamelijke reserves (vitaminen en mineralen) om in actie te schieten. Je lichaam moet nu vechten of vluchten. In onze huidige samenleving hebben we niet meer te maken met tijgers en leeuwen die ons op willen eten maar in plaats daarvan hebben we andere omgevingsstress, meer kennisstress en bijvoorbeeld werkstress. In plaats van vechten of vluchten zouden we hier in feite andere technieken moeten toepassen; voor onszelf opkomen, voor jezelf kiezen, laten weten wat jij wilt enz…. maar nee, we houden onze mond en doen door.

De weerstandfase

Aangezien we geneigd zijn om verder te doen en de tekenen van stress te negeren komen we snel in de 2de fase van het stress proces terecht, de weestandfase. In deze fase probeert ons lichaam zich aan te passen aan de continue stress die we ervaren, maar dit gaat gepaard met het uitputten van onze vitaminen en mineralen reserves die ons lichaam de laatste jaren heeft opgeslagen. Het uitputten van deze reserves gaat wel 2 maal zo snel. Het gevolg is dat door stress onze maag en darmen niet meer goed functioneren waardoor vitaminen en mineralen eigenlijk niet goed meer worden opgeslagen. Hierdoor gaan we dus effectief ons lichaam uitputten. Daarnaast zijn de meeste mensen die veel stress ervaren geneigd om ongezond te eten waardoor de aanmaak van extra weerstand moeilijker wordt. In deze 2de fase is ons lichaam in staat om uit het niets een ziekte aan te maken in de hoop dat je rust zult nemen, zal kunnen aansterken en beter worden. Zie ik daar een burn-out aankomen?

De uitputtingsfase

En dan zijn we nu aangekomen in de 3de fase van het stressproces, we noemen dit de uitputtingsfase. Je lichaam begint nu volledig leeg te lopen, al je vitaminen en mineralen zijn opgebruikt en ziektes, depressies, en burn-out hebben vrije toegang. Je lichaam (het stressproces) zal blijven “vechten” want stress is uiteindelijk in ons lichaam om ons te helpen overleven maar ons lichaam is nu zodanig uitgeput dat die stress onze ondergang kan worden.

De boodschap

De belangrijkste boodschap die hier gegeven moet worden is dat stress in feite een heel goed proces is voor ons. Stress geeft ons kracht op momenten dat we het nodig hebben, stress zorgt ervoor dat we kunnen overleven als het gevaarlijk is. Het enige probleem is dat mensen aan het vervreemden zijn van hoe en waarvoor je stress in onze huidige maatschappij moet gebruiken. Een maatschappij waarin er zoveel van ons wordt verwacht, en waar alles zo snel en perfect moet zijn.  Stress in een oerinstinct, en dit oerinstinct is nog lang niet aangepast aan onze moderne samenleving.

Is stress een ziekte?

Stress wordt wel eens de welvaartsziekte genoemd, maar is dit eigenlijk wel echt zo? Bepaal het voor jezelf; verwacht jij heel veel van jezelf, wil je voldoen aan alle verwachtingen van anderen? Wil jij net als je buren 2 auto’s hebben terwijl jouw buren 15 jaar ouder zijn dus 15 jaar meer hebben kunnen sparen hiervoor? Wil jij een mooi groot huis hebben terwijl je nog maar net begonnen bent met werken en een dergelijke lening nog niet aankunt, of heb je die grote lening al om af te betalen? Wil jij dat je kinderen in perfecte kleren rondlopen? Wil je alleen maar complimentjes van je baas/collega, vriend of partner krijgen en probeer je daarom zoveel mogelijk “ja” te zeggen op alle vragen en taken? Wil je altijd de beste zijn op school, of verwachten je ouders dat je altijd maar betere cijfers kunt krijgen op school? En zo kan ik nog wel wat vragen bedenken.
Het komt erop neer dat vele mensen alles te perfect, te veel en te groot willen, en dat het zeer moeilijk is om aan al deze punten tegelijk te werken. Doe je dit toch en is het te veel voor je, dan is het heel moeilijk om 1 van deze dingen te laten vallen, want wat zouden je vrienden denken van als je opeens een kleiner huis zou hebben? Het komt er in feite op neer dat veel mensen zich te pletter werken en dat we niet meer in staat zijn om af te remmen.

En dan komt de burn-out

Complete uitputting, niks meer kunnen doen, maanden thuiszitten en verplicht afkicken van dat drukke leven dat je eerst had. Is die burn-out dan eigenlijk ook een ziekte, of is die burn-out juist onze redding? Veel mensen die een burn-out hebben meegemaakt zien hierdoor opeens “het licht”. Ze beseffen dat ze te veel hooi op hun vork genomen hebben de laatste jaren en zien in dat ze onrealistische verwachtingen hadden van zichzelf. Ze doen het na de burn-out vaak rustiger aan of slaan een compleet andere weg is. Opmerkelijk om te zien dat veel mensen die zoiets hebben meegemaakt besluiten om iets te doen in de sector van “mensen helpen”.

De werkelijke ziekte

Wat naar mijn persoonlijke bevindingen uit de praktijk de werkelijke ziekte is, zijn in feite wij zelf. We moeten leren om onszelf te leren kennen. Onze doelen leren bepalen in dit leven en veel meer te luisteren naar ons hart en ons lichaam. Je mag jezelf niet voorbij lopen, doe je dat wel, dan kom je terecht in het stressproces dat ik daarjuist heb beschreven.  We moeten opnieuw leren wat ons gelukkig maakt en wat minder te luisteren naar de eisen van de maatschappij. Wij bepalen zelf ons eigen geluk, een ander mag daar geen invloed op hebben.

Hulp nodig om een burn-out te voorkomen of stress in de hand te krijgen?

Omdat ik me bewust ben van de problemen die mensen krijgen door stress heb ik me gespecialiseerd in het behandelen van stress in de vorm van stresscoaching maar ook als massagetherapeut om de lichamelijke klachten veroorzaakt door stress te verlichten. Daaruit is ook het stress detox programma ontstaan waarin ik mensen in 30 dagen coach en begeleid naar een stressvrij leven.  Heb je vragen of wil je graag een vrijblijvend gesprek of behandeling? Contacteer mij.

De auteur

Daphne Langedijk is stresscoach en massage specialist en heeft in de loop van de jaren het Stress Detox programma ontwikkeld om mensen te helpen bij hun zoektocht naar de oplossing voor hun stress.

Linkruil.org

Comments are closed.