Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

De gezondheidsvoordelen van koolhydraatarme voeding

Steeds meer mensen kiezen bewust voor koolhydraatarme voeding. Producten zoals aardappelen, rijst, pasta en brood worden in de ban gedaan en vervangen voor vlees, vis, vruchten en noten. Dit voedingspatroon zorgt ervoor dat het lichaam moet overschakelen van het gebruik van koolhydraten als belangrijkste energiebron naar het verbranden van vetten. Dit proces wordt ook wel ketose genoemd. Deze vorm van verbranding heeft enorm veel voordelen die we in dit artikel kort zullen behandelen.

De juiste energiebron
Het gebruik van vetten als voornaamste energiebron is voor mensen niet vreemd. Integendeel. Mensen hebben ongeveer 2,5 miljoen jaar als jager-verzamelaars geleefd. In deze tijd waren koolhydraten schaars en bestond het menu hoofdzakelijk uit eiwitten en vetten. Het spreekt dan ook voor zich dat het menselijk lichaam evolutionair gezien ingesteld is op ‘ketose’. De opmars van de koolhydraten ontstond 10.000 jaar terug toen de landbouw in opkomst kwam. Veel te kort voor ons lichaam om aan deze enorme verandering te kunnen wennen. 

De vele gezondheidsvoordelen van een low-carb levensstijl
Het overschakelen op koolhdyraatarme voeding heeft allerlei bewezen gezondheidsvoordelen. Het bekendste voordeel is verlies van overtollig gewicht. Omdat het lichaam vet als belangrijkste energiebron aanspreekt, worden ook de overtollige kilo’s makkelijker verbrand. Daarnaast zorgt deze manier van eten ervoor dat je veel minder honger hebt en dat je suikerspiegel stabiel blijft. Dit heeft als voordeel dat de neiging tot het welbekende ‘snaaien’ een stuk minder wordt. Dit maakt het veel eenvoudiger om jezelf te beheersen op de momenten die voorheen zo lastig aren. 

Wetenschappelijk bewijs
Koolhydraatarme voeding heeft daarnaast een aantal andere voordelen. Het verlaagt het cholesterol, zorgt voor veel meer energie en draagt bij aan een algeheel gevoel van welbevinden. Deze – en vele andere voordelen – zijn meerdere keren wetenschappelijk bewezen en komen naar voren in de vele ervaringen die op het internet te vinden zijn. 

Low-carb dieetprogramma’s
Natuurlijk kun je proberen om op basis van eigen inzicht te beginnen met het minderen van koolhydraten, maar je kunt ook kiezen voor een van de vele low-carb diëten. Bekende voorbeelden zijn het Atkins Dieet en het South Beach Dieet. Binnen deze programma’s speelt het minderen van koolhydraten de hoofdrol. De afgelopen jaren is met name het Paleo Dieet sterk in opkomst. Dit programma is gebaseerd op de voeding die de mensheid van oudsher gewend is. Dit hoeft trouwens zeker niet ten koste te gaan van het genieten van lekker eten. Er zijn volop smakelijke Paleo Dieet recepten te vinden waarbij onze voorouders ongetwijfeld hun vingers hadden afgelikt. 

Linkruil.org

Comments are closed.