Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

De toekomst van het roken

Al sinds de begin der tijd rookt men. Tabak, bladeren en andere brandbare planten werden in een pijp gerookt voor rituelen en andere doeleinden. Dit is doorgegroeid tot een van ’s werelds grootste markten; namelijk de sigarettenmarkt. Marlboro, de British American Tobacco industries en nog veel meer andere tabaksproducenten behoren tot een van de grootste bedrijven van de wereld.

Roken was tot nog niet zo heel lang geleden een gewoonte, waarbij men dacht dat het zelfs gezond was. Reclames, rokende kinderen en een hoog sterftegetal was het gevolg. Men, met name wetenschappers, legde al gauw de link tussen de heersende longproblematiek en het vele gerook. Na uitvoerig onderzoek werd dan ook aangetoond dat roken zéér schadelijk is. Niet alleen voor de longen, maar ook voor de hart- en bloedvaten. Het gevolg; Roken werd aan banden gelegd. Reclame mocht niet meer gemaakt worden, kinderen mochten niet meer roken en men werd erop gewezen dat roken slecht voor de gezondheid is.

Toch deed dit niet veel in beweging brengen. Merendeel van de volwassenen rookte nog in de jaren 80/90. Het werd gezien als een soort status. Er was dus ook meer vereist om het roken de kop in te drukken. Dit resulteerde in het horecaverbod op roken, hogere accijns en betere controles op leeftijd.

Het nieuwe roken; de elektrische sigaret

Zoals algemeen bekend is, is de verslavende stof in een sigaret de nicotine. Nicotine is een verdovende stof welke in de hersenen snel een geestelijke verslaving creëert. Dit zorgt er voor dat rokers vooral psychisch behoefte hebben aan een sigaret.

Sinds 2007 is er in Japan een alternatieve manier gevonden om én het rokersgevoel te hebben (psychisch) , én de lichamelijke verslaving te behouden, zonder extra schadelijke stoffen welke in een normale sigaret zit. De zogeheten elektrische sigaret bestaat uit een batterij, een verdamper en een vloeistoftank. Deze tank is gevuld met Propyleenglycool en nicotine (vaak ook met een smaakstof). Deze stof wordt na verdamping waterdamp, en de nicotine wordt opgenomen in de longen.

Deze manier van “roken” is een schonere manier van verbranding, en kan vergeleken worden met een zuinige, schonere auto met minder schadelijke uitstoot.

Ook al is er nog veel onderzoek benodigd om de elektrische sigaret daadwerkelijk gezonder te bevinden, spreken de feiten stiekem al voor zich. Een elektrische sigaret is vele malen gezonder dan een reguliere sigaret.

Linkruil.org

Comments are closed.