Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Dementiezorg bij kleinschalig wonen

Mensen die kampen met dementie of andere cognitieve geheugenproblemen krijgen moeite om hun grip te houden op het dagelijkse leven. Stukje voor stukje raken ze het overzicht daarvan kwijt. Het gevolg hiervan is dat deze mensen dan zich niet lekker meer op hun plaats voelen en soms zelfs angstig worden.

Wat is dementie precies?

Dementie is een aandoening aan de hersenen die ervoor zorgt dat men op termijn volledig afhankelijk gaat worden van de zorg van anderen. De term dementie is een verzamelnaam van stoornissen die ervoor zorgen dat de cognitieve functies achteruitgaan. Zo verdwijnen niet details uit het geheugen van de mensen, maar gehele gebeurtenissen. Bij dementie stoppen steeds meer zenuwcellen in de hersenen of verbindingen van hersencellen op met werken en sterven af. Dit zorgt er dus voor dat men niet meer helder kan nadenken. De snelheid van dit proces is bij iedereen anders. Bij de ene persoon verloopt dit proces heel snel, terwijl bij een ander dit proces juist vele jaren kan duren.

Een veilig thuis aanbieden

Mensen die aan het dementeren zijn hebben de mogelijkheid om kleinschalig te gaan wonen. Met de dementiezorg van Domus Magnus zijn er medewerkers die gespecialiseerd zijn in dementiezorg. Deze medewerkers proberen de mensen het veilige gevoel weer terug te geven. Dit wordt onder andere gedaan door de huiselijke en knusse sfeer op de zorgafdelingen.

De belevingswereld van de patiënt

Bij dementerende patiënten hebben niet alle woorden meer dezelfde betekenis. Zij leven inmiddels dan in een andere belevingswereld. Zoals net benoemd werken woorden niet altijd meer optimaal. Daarom worden in zulke gevallen vaak symbolen gebruikt om te kunnen communiceren. Zo kan bijvoorbeeld een kookschort betekenen dat het tijd is om te eten.

Muziek en dementie

Muziek heeft een grote invloed op het geheugen van de mens. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk bij iemand die dementie heeft, dat er herinneringen naar boven komen door muziek. Zo heeft muziek dus een grote invloed op de kwaliteit van leven bij iemand van dementie. Het is bijvoorbeeld mogelijk om iemand weer vrolijk te krijgen met behulp van muziek.

Linkruil.org

Comments are closed.