Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Echografie wordt tegenwoordig ook ingezet bij fysiotherapie

Echografie wordt in veel medische beroepen ingezet, maar waarvoor dient het nu eigenlijk? En hoe werkt deze technologie?

Wat is echografie?
Echografie is een technologie die geluidsgolven gebruikt die zich door het lichaam kunnen verplaatsen. De geluidsgolven zullen tussen zachte en hardere structuren reflecteren. Hierdoor kunnen onder meer de spieren en organen in beeld worden gebracht. Echografie staat ook wel bekend als echoscopie en wordt vaker in combinatie met shockwave therapie gebruikt.

De techniek wordt veel ingezet bij geneeskundige beroepen. Zo gebruiken cardiologen, verloskundigen en gynaecologen echografie in hun klinieken. Ook wordt de technologie ingezet bij fysiotherapie om de oorzaak van klachten te kunnen achterhalen.

Mensen kunnen het geluid van de geluidsgolven niet horen omdat de frequentie te hoog is. Het wordt ook wel ultrageluid genoemd. De echografie wordt met behulp van een transducent uitgevoerd. Dat is het apparaat dat tegen de huid wordt aangehouden. Er is echter wel een laagje gel benodigd om het proces te kunnen laten werken.

Echografie bij fysiotherapie
Een fysiotherapeut zal echografie inzetten om afwijkingen te kunnen ontdekken. Niet elke afwijking is met het blote oog zichtbaar waardoor de techniek een uitkomst biedt. Zo kan de fysiotherapeut peesontstekingen, kalkafzetting of afgescheurde banden vinden. De locatie van het probleem wordt bepaald en hierdoor kan er een betere behandeling plaatsvinden.

Momenteel wordt echografie in de fysiotherapie nog niet veel toegepast. Medifit Fysiotherapie is een van de weinige praktijken in Brabant die met de techniek werkt. De pati├źnten worden niet alleen gescreend maar er wordt tevens een functieonderzoek uitgevoerd. Het onderzoek bestaat uit een aantal test die kunnen bepalen hoe gezond en fit het lichaam is. Daarna wordt er afhankelijk van de aandoening een behandelplan opgesteld.

Linkruil.org

Comments are closed.