Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Een postnatale depressie

Een zwangerschap is voor veel moeders een hele bijzondere ervaring. Al maandenlang fantaseer je over hoe je kindje eruit zal komen te zien en kun je niet wachten tot je baby uiteindelijk geboren is. Voor veel moeders (en vaders) breekt dan na de geboorte van het kind dan ook een prachtige tijd aan. Voor sommige moeders geldt dat echter niet omdat ze last krijgen van een postnatale depressie.

Veel mensen is het wel bekend dat een postnatale depressie op kan treden na de geboorte van het kind, maar een dergelijke depressie kan zich ook al voordoen tijdens de zwangerschap. Vrouwen die in een depressie zitten voelen zich dan down en verdrietig en daarnaast ook nog schuldig omdat ze juist blij zouden moeten zijn met alles wat er in het vooruitzicht ligt. Vrouwen met een postnatale depressie zijn vaak erg vermoeid en hebben weinig energie. Ook komt het voor dat deze vrouwen helemaal niet kunnen genieten van hun baby en er zelfs niet voor willen of kunnen zorgen. Voor henzelf is dat erg verwarrend, maar vaak stuit het ook op veel onbegrip van de mensen om hen heen. Negatieve reacties op het gedrag van deze vrouwen versterkt vaak nog weer het gevoel van depressiviteit.

De oorzaken van een postnatale depressie zijn onduidelijk. Wat zeker is is dat de depressie te maken heeft met de zwangerschap, maar of een postnatale depressie nu te maken heeft met een andere hormoonhuishouding of met de stress die er bij een zwangerschap komt kijken is niet duidelijk.

Linkruil.org

Comments are closed.