Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Endomorf | Ectomorf

Iedereen is zo anders, zo hebben we ook allemaal een ander lichaamstype. Het is nuttig om te weten wat voor lichaamstype je hebt zodat je de voeding hierop aan kunt passen.

In het algemeen bestaan er 3 lichaamstypes:

1. Ectomorf: heel dun, weinig aanleg om aan te komen, extreem hoge stofwisseling

2. Mesomorf: gemiddeld, atletisch lichaam, normale stofwisseling

3. Endomorf: van nature hoog vetpercentage, voller, extreem lage stofwisseling

Je valt nooit in één categorie, je bent altijd een combinatie van bovenstaande lichaamstypes. In dit artikel bespreken we de ectomorf en endomorf en waar deze mensen rekening mee zouden moeten houden.

Ectomorf

Een ectomorf heeft van nature een heel laag vetpercentage en een extreem hoge stofwisseling. De ectormorf kan letterlijk alles eten zonder ook maar een grammetje vet aan te komen. Het opbouwen van spiermassa is voor de ectomorf niet gemakkelijk. Hieronder enkele tips.

 1. Compound oefeningen: doe oefeningen die meerdere spiergroepen tegelijk belasten zoals bijvoorbeeld squats, deadlifts, bench press.
 2. Gebruik creatine: creatine geeft meer kracht en vult de spieren waardoor ze er voller en groter uitzien
 3. Train vaker: ectomorfs herstellen sneller van een krachttraining doordat ze meer testosteron hebben.
 4. Varieer in trainingen: blijf de verrassen door het doen van diverse oefeningen, gewichten, herhalingen. Week in week uit.
 5. Geen cardio: omdat je al een extreem snelle stofwisseling hebt is het niet verstandig om cardio toe te voegen als je spiermassa wilt opbouwen.

De ectomorf moet extreem veel eten om in spiermassa aan te komen!

Traind hard and eat like a pig!

Endomorf

In tegenstelling tot de ectomorf is de endomorf iemand met een lage stofwisseling en extreem veel aanleg om aan te komen. De endomorf hoeft maar naar een stuk pizza of donut te kijken en de kilo’s vliegen eraan. Hieronder enkele richtlijnen voor de endomorf voor het verliezen van vet.

 1. Eiwitten zijn je vriend: het eten van eiwitten is essentieel voor spieropbouw, dit resulteert in positieve metabolische effecten.
 2. Vetten zijn je vriend: dit klinkt misschien raar, maar het eten van de juiste vetten maakt je dun.
 3. Koolhydraten zijn je vijand: een endomorf is extreem gevoelig voor koolhydraten, koolhydraten zouden eigenlijk alleen direct na de training gegeten moeten worden. Op dit moment zijn de spieren zo uitgeput dat de koolhydraten niet worden opgeslagen als vet, maar getransporteerd worden richting de spiercellen.
 4. Visolie: een visolie supplement heeft positieve effecten op de insuline gevoeligheid van endomorfs. Dit zorgt voor meer vetverlies.
 5. Eet vaker: jezelf uithongeren is geen goed idee, probeer om de 3-4 uur een kleine maaltijd te eten om de stofwisseling op gang te houden.
 6. Eet veel groente: groente bevatten mineralen en vitaminen die van groot belang zijn voor een strak en gespierd lichaam.

Een endomorf moet dagelijks rekening houden met zijn voeding, let vooral op de koolhydraten. Als deze richtlijnen worden gevolgd kan ook een endomorf een meer dan mooi lichaam krijgen.

Drogespieren.nl 

Linkruil.org

Comments are closed.