Herpes simplex virusinfecties ofwel HSV infecties zijn na besmetting de rest van je leven in je lichaam aanwezig. Je komt er dus eigenlijk nooit weer vanaf. Tijdens de primaire infectie nestelt het virus zich in de uiteinden van de zenuwen en verplaats zich van daaruit naar de zenuwknopen behorende bij die zenuw. Het virus blijft daar in slapende ofwel latente vorm je gehele leven lang zitten. Op ieder moment kan het virus vervolgens weer actief worden en zich (opnieuw) vermenigvuldigen en verspreiden, al dan niet gepaard gaande met ziekteverschijnselen.
Besmetting
Besmetting met het herpes virus vindt hoofdzakelijk door direct contact met het virus plaats. Buiten het lichaam kan het virus niet lang overleven. Je wordt dus alleen besmet met het virus al je daarmee direct in contact komt, bijvoorbeeld doordat je direct huid- of slijmvliescontact hebt, zoals bijvoorbeeld door zoenen of seksueel contact. Soms is het ook mogelijk dat je door het aanraken van bepaalde gebruiksvoorwerpen, zoals een glas of lepel, wordt besmet. Raak daarom nooit de herpesuitslag aan, zoals de koortsblaasjes, de herpeszweertjes of de korstjes, omdat hierdoor het virus wordt overgebracht. Dit geldt niet alleen voor een infectie bij iemand anders, maar ook voor een infectie bij jezelf. Je kan namelijk op die manier eenvoudig de herpesinfectie op andere delen van je lichaam overbrengen.
Verschijnselen herpes simplex
Herpes kan in principe overal op het lichaam optreden, maar het treedt het vaakst in het mondgebied of op of rond de geslachtsorganen. Een HSV infectie rond de lippen wordt ook wel koortsuitslag genoemd. Vaak is het verloop vrij mild, maar in sommige gevallen is het zo heftig dat het een cosmetisch sterk ontsierend beeld als gevolg heeft. Sommige mensen hebben hier heel af en toe last van, misschien een paar keer in hun hele leven, terwijl anderen er maandelijks last van hebben.
Bij genitale herpes is bij vrouwen de baarmoederhals en bij mannen de plasbuis het vaakst aangedaan. Ook de anus bij zowel mannen als vrouwen wordt vaak aangedaan. Deze herpes aanvallen zijn uitermate besmettelijk met als gevolg dat de infectie door aanraking, bijvoorbeeld bij seksueel contact, gemakkelijk kan worden overgebracht. Zelfs als de patiënt zelf geen verschijnselen meer vertoond kan het herpesvirus nog actief en derhalve besmettelijk zijn. Vooral tijdens de eerste drie maanden na een primaire herpesinfectie is de kans op besmetting erg groot en dat vooral als het gaat om het HSV type 2 virus.