Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Hoe is de zorg in 2015 geregeld?

In 2015 wordt de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten vervangen door een nieuwe wet. De AWBZ sloot volgens de overheid niet meer aan bij de huidige zorgbehoeften en ging niet samen met de plannen voor bezuinigingen.

Lichtere vormen

De lichtere vormen van verzorging gaan over naar de Wet maatschappelijke ondersteuning in 2015 en de zorgverzekeringswet. Wanneer je op dit moment onder de AWBZ valt dan wordt er een speciale overgangsregeling getroffen. Om duidelijk te krijgen wat er veranderd voor wie is het raadzaam de website van de rijksoverheid te raadplegen.

Zorginstelling

Woon je in een zorginstelling en ben je bang dat deze verdwijnt? Geen zorgen als u verhuist naar een andere zorginstelling in de buurt. Woon je in een stad dan is dit vaak binnen een stad zoals bij een zorginstelling ZuidZorg Helmond het geval zou zijn.

Thuiszorg

Doordat de AWBZ vervalt, gaan er veel taken van ondersteuning en thuiszorg over naar de gemeenten. Zaken zoals begeleiding en dagbesteding worden zoveel mogelijk door gemeenten op maat aangeboden. Deze zorg gaat vanaf 1 januari 2015 vallen onder de Zorgverzekeringswet. Hier kunt u bij uw eigen zorgverzekeraar meer informatie over krijgen.

Wmo en pgb

Ook in de afgelopen jaren viel de Wmo al onder de gemeenten. Echter gaat deze anders worden georganiseerd waardoor de ondersteuning veranderd. Hiervoor kun je contact opnemen met je gemeente om te kijken waar jij precies recht op hebt volgend jaar. Veelal wordt er dan een gesprek aangeboden waarin de wijze van ondersteuning wordt besproken.

De voorwaarden voor de uitbetaling van het Persoons Gebonden Budget zijn ook veranderd waardoor voor veel mensen de hulp vervalt. De betaling gaat niet naar de cli├źnt maar rechtstreeks naar de zorgaanbieder via de Sociale Verzekeringsbank.

Wanneer u in de toekomst zorg nodig heeft is het dus van belang te kijken naar zaken die gaan veranderen. Wanneer kom je in aanmerking voor zorg? Moet ik langer thuis blijven wonen? Allemaal vragen die alleen beantwoord kunnen worden door het inwinnen van informatie.

 

 

Linkruil.org

Comments are closed.