Aambeien zijn lastig en zodra je er last van krijgt wil je er zo snel mogelijk vanaf komen. Als je er geen last meer van hebt dan kan je proberen om ze te voorkomen. Je kunt ze gaan voorkomen als je weet hoe ze nou eigenlijk ontstaan.
Ontstaan van aambeien door harde ontlasting.
De meeste aambeien ontstaan door harde ontlasting. Het is één van de meest voorkomende oorzaken. Door harde ontlasting moet je flink persen. Hierdoor ontstaat er een druk op de zwelklieren rond de anus. Doordat de ontlasting hier langs schuurt kan er een bloeding ontstaan en uiteraard aambeien. De harde ontlasting komt vaak voor door te weinig drinken of te weinig vezels eten. Je kunt aambeien voorkomen door dit veel voorkomende probleem aan te pakken. Daarnaast kan je sneller last krijgen van een harde ontlasting door een zittend beroep. Je kunt zorgen voor extra beweging en zo de stoelgang beter op gang te helpen.
Aambeien door een zwangerschap of bevalling.
Aambeien kunnen tevens ontstaan door een zwangerschap of bevalling. Tijdens de zwangerschap zet uw lichaam uit. Dit zorgt ervoor dat er een hogere druk rond de anus ontstaat. Door deze druk krijgt u hetzelfde effect als bij harde ontlasting. Het is belangrijk om vooral tijdens de zwangerschap de ontlasting zacht te houden. Zo voorkom je voor een groot gedeelte de aambeien tijdens een zwangerschap.
Aanleg voor aambeien.
Het gebeurd regelmatig dat aambeien binnen een bepaalde familie vaker voorkomen. Er zit dan een aanleg voor de aandoening in de familie. Hier kunt u helaas niets aandoen behalve het zoveel mogelijk zacht houden van de ontlasting. Je kunt op deze manier zoveel mogelijk proberen om ze te voorkomen. Ondanks dat het bij een aanleg nooit helemaal mogelijk is om ze altijd te voorkomen.