Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Hulp bij kneuzing en verstuiking

We krijgen allemaal weleens te maken met ongelukjes in en rondom het huis. Vele van ons hebben om die reden dan ook genoeg zalven, geneesmiddelen, pleisters en verbanddozen op voorraad. Bij ongelukken ligt het vaak dan ook niet aan de middelen die voor handen zijn, maar aan het gebrek aan kennis. Zo worden de termen kneuzing en verstuiking door veel mensen onterecht door elkaar gebruikt. Hierdoor weten mensen niet wat ze het beste kunnen doen bij een kneuzing en wat het beste is in het geval van een verstuiking. In dit artikel leggen we je uit wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen de twee termen. Daarnaast geven wij advies over wat je zelf kunt doen bij een verstuiking of kneuzing.

Wat is een kneuzing?

Wanneer je iets gekneusd hebt dan is het weefsel tussen de botten en de bovenste laag van je huid, de opperhuid genoemd, beschadigd. Bij een kneuzing is er geen wond of iets dergelijks te zien. Dit komt doordat de weefsels onderhuids zijn beschadigd. De opperhuid zelf is niet beschadigd. Wel heb je bij een kneuzing vaak last van een zwelling en een bloeduitstorting. Dit is op de opperhuid zichtbaar in de vorm van een blauwe plek. Door de zwelling ontstaat er daarnaast druk op de zenuwen, waardoor je ook last hebt van pijn. Om de pijn te verminderen kun je de tips en adviezen die in dit artikel worden gegeven toepassen. Daarnaast biedt een veiligheidstraining uitkomst. Neem een kijkje op veiligheids-trainingen.nl om te zien wat je allemaal kunt leren tijdens een EHBO cursus.

Hoe ontstaat een kneuzing?

Een kneuzing kan worden veroorzaakt door uitwendige oorzaken. Iemand kan zich bijvoorbeeld aan een voorwerp stoten of ergens over vallen. Een kneuzing kan op elk lichaamsdeel ontstaan. Bijvoorbeeld aan de pols, knie en enkel.  De meest voorkomende kneuzingen zijn aan het onderbeen, de onderarm en een kneuzing in het gezicht. Een kneuzing herstelt in de meeste gevallen binnen drie tot vijf weken. Een kneuzing kan ook in combinatie met andere wonden voorkomen. Wanneer iemand is gevallen is er meestal naast een kneuzing ook een wond zichtbaar die door de val is ontstaan.

Wat is een verstuiking?

Er is sprake van een verstuiking of verzwikking wanneer banden en weefsels worden opgerekt. Ook beschadigen de banden en weefsels bij een verstuiking. Een verstuiking kan alleen voorkomen bij gewrichten. Dit komt doordat een verzwikking inwendig wordt veroorzaakt. Bij een verstuiking worden botten dus niet beschadigd. De overeenkomst tussen een kneuzing en verstuiking is dat in beide gevallen een zwelling ontstaat. Bij een verstuiking heb je dus net als bij een kneuzing last van pijn door druk op de zenuwen.

Hoe ontstaan een verstuiking?

Een verstuiking ontstaat in de meeste gevallen door het maken van een verkeerde beweging. Je kunt bijvoorbeeld je enkel verstuiken door jezelf te verstappen. Ook kan het zijn dat je bij een val jezelf opvangt met je polsen waardoor deze te ver doorbuigen.

Wat kan ik doen bij een kneuzing of verstuiking?

Om de zwelling en de pijn die bij een verstuiking of kneuzing ontstaat te verminderen is het essentieel om de pijnlijke plek te koelen. Dit kan met een koud kompres, een zak ijs of met water uit de kraan. Wanneer je een koud kompres of zak ijs gebruikt is het belangrijk om hier een droge doek omheen te wikkelen. Zo wordt voorkomen dat de huid beschadigd door bevriezing. De pijnlijke plek moet minimaal tien minuten worden gekoeld en maximaal twintig minuten om bevriezing alsnog te voorkomen. Vervolgens is het belangrijk om voldoende rust te houden. Wanneer de zwelling erger wordt of wanneer het vermoeden bestaat dat het om een botbreuk gaat in plaats van een kneuzing of verstuiking is een bezoek aan het ziekenhuis raadzaam. Dit om met een röntgenfoto een botbreuk uit te sluiten.

Linkruil.org

Comments are closed.