Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Info over diverse heupaandoeningen

Heupaandoeningen komen vaak voor, zeker bij wat oudere mensen. Op zich niet zo vreemd want we belasten onze heupen behoorlijk in ons leven. We lopen, wandelen en sporten immers wat af en dat zorgt nu eenmaal voor slijtage van de gewrichten, dus ook van onze heupen. Hieronder zullen we de mest voorkomende aandoeningen van de heup bespreken.

Artrose van het heupgewricht

Slijtage van het gewrichtskraakbeen (artrose) is de meest voorkomende aandoening van het heupgewricht. Artrose ontstaat wanneer het heupgewricht teveel wordt belast, in ieder geval meer dan de belastbaarheid. Daardoor zal het kraakbeenweefsel van het heupgewricht langzaam worden afgebroken. Een probleem bij artrose is dat de schade onomkeerbaar is omdat het lichaam geen nieuw kraakbeen aan kan maken. Toch is deze slijtage niet te voorkomen, het is een onderdeel van het verouderingsproces. Bij een ver gevorderd stadium van artrose schuren heupkop en heupkom tegen elkaar zonder tussenliggende beschermlaag. Als gevolg daarvan worden de oppervlakken van het heupgewricht groter en vervormen ze. Dat laatste zorgt weer voor ontstekingen, toenemende spierspanning, zwellingen en pijn.

Aantasting van het heupgewricht

Naarmate we ouder worden, wordt de laag kraakbeen tussen de heupkop en de heupkom aangetast. Het kraakbeen kan daarbij zo ernstig beschadigd raken dat het niet langer schokdemper kan werken. Deze beschadiging van het kraakbeen van de heup zal sneller optreden bij overgewicht of het beoefenen van contactsporten.

Heupdysplasie

Bij heupdysplasie is er sprake van een ondiepe kom met als gevolg dat de heupkop niet voldoende overkapt wordt. Daardoor ontstaat er een te grote druk op het kraakbeen aan de bovenkant van het gewricht wat voor slijtage zorgt. Als in dat probleem verder niets wordt gedaan kan heupdysplasie al op jonge leeftijd artrose tot gevolg hebben. Gelukkig kan door de moderne techniek heupdysplasie in een vroegtijdig stadium worden gediagnosticeerd. Een groot probleem is dat door deze aandoening de bloedvaten die het bot van bloed voorzien, beschadigd worden, waardoor de heupkop kan afsterven. In dat geval is het noodzakelijk om tot een heupoperatie over te gaan. Er zal in dat geval hoogstwaarschijnlijk een heupprothese worden geplaatst.

Linkruil.org

Comments are closed.