Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Is sporten wel zo gezond?

Het komt regelmatig voor dat mensen een hartstilstand krijgen tijdens het hardlopen. Onlangs is er een man bij mij uit het dorp nog aan overleden. Hij was wel de laatste van wie ik verwacht had dat zijn hart het tijdens het sporten zou begeven. Een sportieve man die bijna dagelijks sport en altijd gezond eet. Dat was het moment waarom ik mezelf afvroeg hoe gezond het sporten dan wel niet is. Was het hardlopen de oorzaak van dit ongeval of had het een diepere achterliggende oorzaak. Tijd om op onderzoek uit te gaan. Het schijnt dat een acute hartstilstand, zoals dit ongeval wordt genoemd, niet zo acuut is als de naam doet denken. Vaak hebben deze mensen al last van een hartaandoening. Dit hoeven geen ernstige aandoeningen te zijn. De oorzaken kunnen een verdikte hartspier zijn, een niet goed aangelegde hartkamer, klepproblemen of aderverkalking van de kransvaten. Dit laatste wordt ook wel een hartinfarct genoemd. Je hart houdt er dus niet plotseling mee op. Daarnaast merken de sporters vaak al enige symptomen, zoals kortademigheid, hartkloppingen, pijn op de borst of ze vallen af en toe even weg. Deze symptomen zijn niet altijd duidelijk aanwezig en worden vaak afgeschoven op de sport die ze aan het beoefenen zijn. Kleine klachten waar je dus wel gehoor aan moet geven. Vaak is het in dit soort gevallen dat het hart een onregelmatig hartritme vertoont. Er is dus sprake van fibrillatie. Het hart staat niet volledig stil, maar er moet wel gehandeld worden om het hartritme weer op orde te brengen. Hoe je dat moet doen leer je tijdens een EHBO cursus.

 

Kun je voorkomen dat iemand overlijdt aan een hartstilstand?

Voor de man die ik net beschreef was het helaas te laat. Hij was alleen en er was niemand in de buurt die hem kon helpen. Ik heb echter ook meegemaakt dat er wel iemand gered werd. Op de sportschool kreeg iemand ook een hartstilstand. Gelukkig lopen daar mensen rond met een EHBO cursus en kon deze persoon direct gereanimeerd worden. Dit was voor mij even een eyeopener en ik heb me de volgende dag dan ook meteen ingeschreven voor een EHBO cursus. Het geeft je namelijk de kans om iemands leven te redden. Bij een hartstilstand zijn namelijk de eerste zes minuten het belangrijkst. Dan moet er gehandeld worden. Bij de persoon in de sportschool werd er ook gebruik gemaakt van de AED. Een AED bedienen kun je niet zomaar. Je moet precies weten hoe het apparaat werkt. De AED geeft stroomschokken om het hartritme weer in orde te krijgen. Daarnaast is het belangrijk dat er meteen naar 112 wordt gebeld. Terwijl je wacht op de hulptroepen mag je niet stoppen met reanimeren.

 

Is sporten dan wel goed?

Sporten is nog steeds gezond. Daarnaast is weinig bewegen juist één van de risicofactoren. Beweging is goed voor je lichaam, maar je moet wel goed naar je lichaam blijven luisteren. Mensen die een hartaandoening hebben, krijgen eerder een hartstilstand tijdens het sporten. Dit komt omdat er bij bijvoorbeeld hardlopen sprak is van schokbelasting. Dit kan ervoor zorgen dat het hartritme verstoord wordt. Mocht je kleine klachten ervaren, luister daar dan naar.

 aed-720642_640

Linkruil.org

Comments are closed.