Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Lage rugpijn – symptomen en oorzaken

Ongeveer 8 op de 10 mensen hebben een of meer aanvallen van rugpijn in de onderrug. In de meeste gevallen is het niet te wijten aan een ernstige ziekte of ernstige rugklachten, en de exacte oorzaak van de pijn is niet duidelijk. Dit is de zogenaamde aspecifieke lage rugpijn. De gebruikelijke advies is om actief te blijven en zo veel mogelijk normale activiteiten te blijven uitvoeren. Pijnstillers kunnen helpen om de pijn (tijdelijk) te verlichten. In de meeste gevallen verdwijnt de pijn binnen zes weken maar kan opnieuw terugkeren. Chronische (aanhoudende) pijn ontwikkelt zich in sommige gevallen en verdere behandeling kan noodzakelijk zijn.

De onderrug

De onderrug wordt ook wel het lumbosacrale gebied van de rug genoemd. Het is het deel van de rug tussen de onderzijde van de ribben en de bovenkant van de benen. Het merendeel van de onderrug bestaat uit spieren die zich hechten aan,en omgeven, de wervelkolom. De wervelkolom bestaat uit vele botten genaamd wervels. De wervels zijn min of meer rond en tussen elke wervel zit een schijf. De schijven tussen de wervels bestaan uit een combinatie van een sterk vezelige buitenlaag en een zachtere, gelachtige center. De schijven dienen als schokdempers en zorgen ervoor dat de wervelkolom flexibel is.

Sterke ligamenten ook hechten aan de buurt (aangrenzende) wervels om extra steun en kracht geven aan de wervelkolom . De verschillende spieren die aan de wervelkolom mogelijk de wervelkolom te buigen en bewegen op verschillende manieren.

Aspecifieke lage rugpijn

Dit is de meest voorkomende vorm van rugpijn in onderrug. Ongeveer 19 bij 20 gevallen van plotseling uitbrekende rugpijn onderrug worden geclassificeerd als aspecifiek . Dit is het type van rugpijn dat de meeste mensen zullen hebben op een bepaald punt in hun leven. Het wordt aspecifieke genoemd omdat het meestal niet duidelijk is wat eigenlijk de pijn veroorzaakt. Met andere woorden, er is geen specifiek probleem of ziekte die kan worden geïdentificeerd als de oorzaak van de pijn. De ernst van de pijn kan variëren van mild tot ernstig.

Zenuwwortel pijn – ischias

Dit komt voor bij minder dan 1 op de 20 gevallen van acute lage rugpijn. Zenuwwortel pijn betekent dat een zenuw uit het ruggenmerg (de wortel van de zenuw) geïrriteerd raakt of dat er druk op wordt uitgeoefend. Je voelt pijn langs de loop van de zenuw. Daarom voel je meestal een pijn in een been, soms zo ver als de kuit of voet. De pijn in het been of de voet is vaak erger dan de pijn in de rug. De irritatie of druk op de zenuw kan ook leiden tot tintelingen, gevoelloosheid of zwakte in een deel van een bil, been of voet.

Ongeveer 9 op de 10 gevallen van zenuwwortel pijn in de rug zijn het gevolg van een verzakte schijf – vaak een hernia genoemd. Een schijf wordt niet echt een hernia. Wat gebeurt is dat deel van de binnenste zachtere deel van de schijf uitpuilt ( prolaps ) door een zwakte in de buitenste hardere deel van de schijf. De verzakte deel van de schijf kan op een zenuw in de buurt drukken.

Cauda equina syndroom

Cauda equina syndroom is een zeer ernstige vorm van zenuwwortel probleem. Dit is een zeldzame aandoening waarbij de zenuwen aan de onderkant van het ruggenmerg worden aangedrukt. Dit syndroom kan lage rugpijn plus darmklachten en blaasfunctie problemen (meestal niet in staat om te plassen), gevoelloosheid in het zadel gebied (rond de anus),en zwakte in een of beide benen veroorzaken. Dit syndroom heeft dringende behandeling nodig om te voorkomen dat de zenuwen naar de blaas en darmen permanent beschadigd raken. Raadpleeg onmiddellijk een arts als je cauda equina syndroom vermoedt.

Wat is de oorzaak van lage rugklachten?

Aspecifieke lage rugpijn betekent dat de pijn niet te wijten is aan een specifieke of onderliggende ziekte die kan worden gevonden. Er wordt gedacht dat in sommige gevallen de oorzaak een verstuiking van een ligament of spier kan zijn. In andere gevallen kan de oorzaak een klein probleem met een schijf tussen twee wervels, of een klein probleem met een klein facet verbinding tussen twee wervels zijn. Er kunnen andere kleine problemen in de structuren en weefsels van de onderrug zijn die resulteren in pijn. Deze oorzaken van de pijn zijn echter onmogelijk te bewijzen door tests. Daarom is het meestal onmogelijk voor een arts om precies te zeggen waar de pijn vandaan komt , of wat de pijn veroorzaakt .

Voor sommige mensen is het niet weten wat de exacte oorzaak van de pijn is verontrustend. Veel mensen vinden het echter geruststellend om te weten dat de diagnose aspecifieke rugpijn is, wat betekent dat er geen ernstig probleem of ziekte van de rug of wervelkolom aanwezig is.

Wat zijn de symptomen van aspecifieke lage rugklachten?

Soms kan de pijn zich direct na een lastige draaiende beweging ontwikkelen of nadat je iets zwaars hebt getild. Soms kan het echter ook zonder een aanwijsbare reden voor het eerst voorkomen. Sommige mensen worden gewoon op een dag wakker met rugpijn in de onderrug.

Hoewel aspecifieke rugpijn soms ook eenvoudige rugpijn wordt genoemd, betekent eenvoudig echter niet dat de pijn mild is. De ernst van de pijn kan variëren van mild tot ernstig. Gewoonlijk is de pijn in een gebied van de onderrug maar soms straalt het uit naar een of beide billen of dijen. De pijn wordt meestal verlicht door het platliggen. Het wordt vaak verergerd als je gaat hoesten of niezen. Aspecifieke lage rugpijn is mechanisch in de zin dat het varieert met houding of activiteit.

De meeste mensen met een aanval van aspecifieke lage rugpijn worden weer snel beter, meestal binnen een week, soms een beetje langer. Zodra de pijn is verminderd of verdwenen, is het gebruikelijk om in de toekomst verdere aanvallen van pijn (herhalingen) van tijd tot tijd te ervaren. In een klein aantal gevallen blijft de pijn voor enkele maanden of langer aanwezig. Dit heet chronische rugpijn.

Linkruil.org

Comments are closed.