Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Psoriasis? Een waterverzachter kan helpen

Psoriasis

Psoriasis is een auto-immuunziekte, waaraan een patiënt in het algemeen zijn hele leven leidt. Vaak wordt gedacht dat psoriasis een huidziekte is, maar in feite is het dus een verstoring van het auto-immuunsysteem. Waar een normaal mens zijn huid in ongeveer 4 weken vernieuwd, gebeurt dit bij psoriasispatienten vaak in minder dan een week. Dat heeft gevolgen voor de structuur van de huid: door de versnelde deling vind er een sterk verminderde rijping van de huid plaats. Er zijn veel soorten psoriasis, maar de meeste soorten hebben een gemeenschappelijk kenmerk: de witte huidschilfers op een rode huid. Die hebben de volgende eigenschappen: de rode plekken zijn scherp begrensd met de normale huid, de schilfers hangen niet goedgeorganiseerd samen, onder de schilfers is de huid egaal rood en als je over een psoriasis-plek krabt verschijnen er gemakkelijk kleine bloeddruppeltjes. Dat laatste is gelijk het symptoom wat psoriasis duidelijk onderscheidt van andere aandoeningen zoals eczeem.

Ook al is psoriasis een chronische aandoening, er zijn verschillende manieren om de klachten te verminderen. Er zijn talloze crèmes die helpen, met name die op basis van corticosteroïden. Ook UV-behandeling helpt aantoonbaar. Dat kan zowel met kunstlicht als gewoon zonlicht. Recentelijk is er een andere mogelijke verzachtende factor aan het licht gekomen: zacht water, geproduceerd door een waterverzachter.

 Waterverzachter

Een waterverzachter filtert de harde calcium- en magnesiumdeeltjes uit het water, waardoor zacht water overblijft. Ondanks het feit dat er nog geen wetenschappelijke bewijzen voor zijn, rapporteren sommige psoriasis-patienten vermindering van klachten door plaatsing van een waterverzachter. Het lijkt er dus op dat hard water klachten verergerd, terwijl zacht (kalkvrij) water klachten verzacht. Voordat er harde uitspraken mogen worden gedaan, zal de medische wetenschap zich over deze hypothese moeten buigen. Wat niet wegneemt dat sommige mensen met psoriasis duidelijk baat zeggen te hebben bij een waterverzachter.

 

 

Linkruil.org

Comments are closed.