Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Stoppen met roken

Dat roken ontzettend slecht is voor de gezondheid weet iedereen, maar dat begrip blijft toch enigszins vaag. Dat roken doodsoorzaak nummer 1 is in Nederland weet ook bijna iedereen, toch weerhoudt dat de verstokte roker er niet van steeds een sigaret op te steken. De risico’s overzichtelijk op een rij:

De meest voorkomende vorm van kanker veroorzaakt door roken is longkanker. Roken veroorzaakt echter naast longkanker ook een aantal andere ziekten en andere vormen van kanker. In Nederland sterven jaarlijks 19.000 mensen als direct gevolg van roken. En dan zijn mee-rokers niet meegeteld. Van deze 19.000 mensen sterven er ongeveer 8500 aan longkanker en zo’n 2000 als gevolg van andere vormen van kanker die gerelateerd zijn aan roken. 3000 mensen overlijden aan hart- en vaatziekten en ongeveer 5000 mensen sterven een langzame dood door longemfyseem, bronchitis en andere chronische longaandoeningen.

Waar worden al die ziektes precies door veroorzaakt?
Een sigaret bevat maar liefst 5000 chemische bestandsdelen, waarvan er 400 uiterst giftig zijn. Waaronder koolstofmonoxide en teer. Middelen die kanker veroorzaken en je kunnen laten stikken, letterlijk.

Het aantal mensen dat jonger is dan 70 jaar dat sterft aan ziekten gerelateerd aan roken, is groter dan het aantal mensen dat sterft aan borstkanker, aids, verkeersongevallen en drugsverslaving samen.

30% van alle hartaanvallen wordt veroorzaakt door roken, aderverkalking als gevolg van roken kan leiden tot gangreen en amputatie van benen. En maar liefst 90% van de diagnoses longkanker worden gegeven aan rokers. Zware rokers hebben zelfs de kans blind te worden, puur en alleen omdat ze sigaretten blijven opsteken. Er zijn nog veel meer redenen te bedenken waarom stoppen met roken alom beter zou zijn. Maar het vooruitzicht om blind te eindigen, zonder benen en continue moeite met ademen te hebben zou toch genoeg moeten zijn om vandaag nog je allerlaatste sigaret te roken.

Hulp nodig bij het stoppen met roken? Bezoek nustoppenmetroken.nl voor tips!

Linkruil.org

Comments are closed.