Wil je zwanger worden en duurt het langer dan je had verwacht? In vele gevallen hebben we door ons werk of onze huiselijke situatie last van stress. Wanneer je deze stress niet voldoende in de hand hebt kan stress ervoor zorgen dat je niet zwanger raakt. Hoe komt dit? Stress is een oerinstinct om te kunnen overleven. Wanneer zij in een stresssituatie verkeren door bijvoorbeeld te grote werkdruk of dagelijkse spanningen gaat ons lichaam automatisch in een overlevingsmodus: onze energie gaat naar op dat moment belangrijke lichaamsfuncties wat er voor zorgt dat andere op dat moment overbodige lichaamsfuncties minder belangrijk zijn en op “pauze” worden gezet. Ons voortplantingssysteem word hierdoor op pauze gezet. Denk eens aan dat oerprincipe van een tijger die jou wilt opeten, dan moet je kunnen rennen en vluchten of vechten. Vrijen en zwanger worden is op zo’n moment onmogelijk; Het is niet veilig. Zwanger worden als je veel last hebt van stress zou ervoor zorgen dat je niet goed zou kunnen vechten of vluchten dus zorgt je lichaam ervoor dat het niet mogelijk is op dit moment. Het is dus zeer belangrijk dat je leert om je stress onder controle te krijgen om soepel zwanger te kunnen worden!
Je bent zwanger en je hebt last van stress??
Stress tijdens de zwangerschap kan een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van je ongeboren kindje. Uit recent Duits onderzoek is gebleken dat kinderen die geboren worden uit een stressvolle zwangerschap in hun latere leven te maken kunnen krijgen met vele problemen waaronder concentratieproblemen, zijn vaak sneller geïrriteerd en hebben zelf ook vaker last van stress gerelateerde klachten. Dit betekent dus dat jij jouw stress kan overbrengen op jouw ongeboren kind. Het is dus zeer belangrijk om zo ontspannen mogelijk door je zwangerschap te gaan. Er gebeurd natuurlijk tijdens die zwangere maanden enorm veel in je lichaam, maar ook in je degelijks leven zijn er veel veranderingen op til. Dus hoe zorg je dat je genoeg tijd hebt voor jezelf, en genoeg kan ontspannen?
Ontspanningsoefening voor de zwangere vrouw
3 keer een ontspanningsmoment van ongeveer 5 minuten is al voldoende om stressvrij door jouw zwangerschap te gaan, of om de gevolgen van stress te beperken tot een minimum. Hoe doe je nu zoiets? Een simpele buikademhalingsoefening volstaat al! Zorg voor een momentje dat je even alleen kan zet, leg je neer of ga ontspannen zitten op een stoel. Leg je handen op je onderbuik en probeer met elke ademhaling je buik mee te laten bewegen. Op deze manier maak je contact met je buikgevoel en ben je even bewust bezig met je lichaam. Probeer gedurende je dag ook regelmatig “bewust” contact te maken met jouw ongeboren kindje. Door dit te doen maak je meer van het hormoon “oxytocine” aan wat zorgt voor een betere hechting tussen jou en je ongeboren kindje. Dit hormoon heb je later ook nodig voor een soepele bevalling.
Bevalling in zicht?
In deze periode vlak voor de bevalling, de laatste weken is het zeer belangrijk om te zorgen voor ontspanning. Als we op dit moment veel stress hebben dan zorgt adrenaline en cortisol ervoor dat het hormoon oxytocine niet goed kan worden aangemaakt. En dit is juist het hormoon dat we straks nodig hebben om goede weeën te krijgen! Kortom, niet te veel stressen en doe je dat wel: zorg voor ontspanning! Vind je het heel moeilijk om te ontspannen, dan kan het altijd helpen om tijdens je zwangerschap regelmatig een zwangerschapsmassage te ondergaan. Hierdoor word het hormoon oxytocine aangemaakt, verlagen adrenaline en cortisol EN jij hebt een moment helemaal voor jou alleen!
De auteur
Daphne Langedijk is Stresscoach en massagetherapeut in haar eigen zaak Life Balance. Voor consultaties kunt u haal bereiken op Tel: 09-3610046 of via e-mail daphne@life-balance.be Kijk voor meer info op www.life-balance.be