GGZ Nederland, MIND en Zorgverzekeraars Nederland hebben 8 regionale werkgroepen opgezet die de wachttijen in de geestelijke gezondheidszorg aan gaan pakken, zo meldt Skipr onlangs. Deze werkgroepen bestaan uit huisartsen, zorgaanbieders, zorgverzekeraars, gemeenten en cliëntenorganisaties. Door de regionale aanpak moet er sneller tot werkbare oplossingen gekomen worden.
De speerpunten om de wachttijden aan te pakken zijn de doorstroom binnen de GGZ en de inzet van e-health. In meerdere regio’s worden patiënten te snel doorverwezen naar de specialistische GGZ. Er zal meer gekeken moeten worden naar andere ondersteuningsvormen binnen de basis GGZ, alsmede de rol die e-health zou kunnen spelen in de begeleiding.
Daarnaast zullen de werkgroepen zich regionaal gaan bezighouden met de doorstroom van patiënten in de specialistische GGZ naar de basis GGZ. Doorverwijzen binnen de gehele GGZ-keten moet ook makkelijker worden, zo benadrukken de partijen achter de werkgroepen. De werkgroepen komen hiervoor elke twee maanden bijeen om de plannen te bespreken en uit te voeren. Hierbij wordt gekeken welke oplossingen de verschillende partijen niet alleen kunnen oplossen en waar hulp vanuit de gehele werkgroep voor nodig is. De werkgroepen moeten bovendien de regeldruk niet onnodig verhogen. Het is vooral een platform om kennis met elkaar te delen en te bekijken hoe andere partijen in de regio bepaalde vraagstukken aanpakken.