Wat is de overgang eigenlijk?
Tijdens de overgang worden de menstruaties bij vrouwen onregelmatiger en blijven uiteindelijk zelfs weg. Op zich een heel natuurlijk verschijnsel, maar veel vrouwen ondervinden er veel last van. Als de overgang is ingezet, duurt het gemiddeld nog vier jaar voor de menstruatie helemaal weg blijft. Als het moment is aangebroken dat de menstruatie in zijn geheel blijft, bent u in de menopauze beland. Meestal ontstaat de overgang bij vrouwen tussen de 45 en 60 jaar. Van alle vrouwen die de vijftig jaar hebben bereikt, zit de helft in de menopauze. Het is daarnaast bekend dat vrouwen die roken eerder de menopauze bereiken dan vrouwen die niet roken.
Waarom ontstaat de overgang?
Bij vrouwen raakt de hoeveelheid eicellen op tussen de 45 en de 60 jaar. Omdat er dan geen eicel meer vrijkomt, vermindert de aanmaak van oestradiol, een vrouwelijk hormoon. Hierdoor raakt de opbouw van het baarmoederslijmvlies ontregeld, de menstruatie verandert en blijft ten slotte helemaal weg.
Overgangsklachten
Tijdens de overgang kunnen vrouwen last krijgen van opvliegers, korte maar hevige warmteaanvallen. Ook kunnen vrouwen dan opeens heftig gaan transpireren, ook in de nacht. Omdat het slijmvlies aan de binnenkant van de vagina dunner en droger wordt, kan vrijen een vervelend branderig gevoel veroorzaken. Ook kan er sprake zijn van veel bloedverlies via de vagina, wat weer kan leiden tot bloedarmoede. Bovendien raken veel vrouwen ook mentaal in de war tijdens de overgang.
Overgangsklachten kunnen behandeld worden met medicatie en hormoontherapie. Er blijkt daarnaast ook veel behoefte aan goede voorlichting omdat er tegenstrijdige berichten zijn over hormoongebruik en borstkanker. In ieder is het raadzaam als u het idee heeft dat u in de overgang terecht bent gekomen en last heeft van overgangsklachten, om eens langs te gaan bij uw huisarts voor een gesprek, onderzoek of advies.