Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Waarom stuit de Elektrische sigaret op zoveel weerstand?

Al vele jaren wordt er door de overheid en de farmaceutische industrie geprobeerd om rokers te laten stoppen en af te laten kicken van hun verslaving. Daartoe worden er  verschillende middelen ingezet, zoals stoptherapieën, accijnsverhogingen en nicotinevervangers. Ook werden er op de verpakkingen in de loop der jaren teksten gebruikt om de roker af te schrikken. Toekomstige pakjes worden zelfs met de meest gruwelijke foto’s ondersteund. Dit alles was om mensen te laten inzien dat het gebruik van tabak veel schade kan toebrengen. Al hoewel in een aantal gevallen deze aanpak succesvol is hebben de meeste van deze maatregelen slechts een tijdelijk effect en blijft een grote groep mensen nog steeds tabak roken.

Is de elektrische sigaret een goed alternatiefelektrische sigaret

Al enige jaren is er echter een ontwikkeling op de markt, de elektrische sigaret die het potentieel heeft om grote groepen rokers te helpen om te stoppen met roken. Hierbij wordt de gewoonte niet aangetast maar wordt het roken van tabak vervangen door een al dan niet nicotinehoudende vloeistof. Deze ontwikkeling wordt dampen genoemd. De elektrische sigaret is een apparaat, bestaande uit een batterij, een verdamper en een vloeistofhouder, waarmee een vloeistof de e-liquid wordt verdampt. De vloeistof bestaat, over het algemeen, uit propyleenglycol, glycerine,water, geur en smaakstoffen en eventueel nicotine . De vloeistof die wordt verdampt wordt zichtbaar als damp bij het uitademen en geeft daarmee hetzelfde gevoel als het vertrouwde tabaksroken, echter zonder de 4000 chemische  stoffen waarvan een zeker een 40-tal kankerverwekkende zijn. De elektrische sigaret geeft dus wel dat bevredigende gevoel zonder daarbij al die schadelijke stoffen van rook te hoeven inademen.

De elektrische sigaret een goed plan dus

Jazeker een goed plan maar hier loopt het ook mis met de elektrische sigaret. De manier van stoppen met het roken van tabak beantwoordt echter niet aan de traditionele definitie. De gebruiker van de e-sigaret doet het op eigen houtje tegen relatief lage kosten. De gevolgen zijn dat de overheid en de farmaceutische industrie inkomsten mislopen. Door de komst van de elektrische sigaret zullen er ook veel minder rookgerelateerde ziektes voorkomen en dit kost ook de medische wereld geld.

De elektrische sigaret in het nieuws

Dan is er ook nog de rol van de pers die alles wat maar enigszins negatief  valt uit te leggen over de elektrische sigaret dit ook uitgemeten doet al dan niet onder druk van belanghebbende partijen. De meeste negatieve persberichten zijn niet of nauwelijks onderbouwd en niet wetenschappelijk bewezen. Meestal zie na zo,n bericht dan ook weer een rectificatie echter dan is de negatieve toon al gezet. Dat de elektrische sigaret echter miljoenen levens kan redden wat ook door heel veel artsen wordt bevestigd lezen we eigenlijk nooit in de pers. Gelukkig zien we ook steeds meer goed onderbouwde onderzoeksartikelen in de desbetreffende vaktijdschriften verschijnen. Misschien een goed idee dat de sensatie journalistiek deze eens gaat lezen.

Linkruil.org

Comments are closed.