Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Wat is creatine?

Creatine is een organische stikstofverbinding die voorkomt in gewervelde dieren. Het is een tussenproduct bij de energievoorziening van spiercellen en zenuwcellen. Creatine wordt in het lichaam gevormd uit drie aminozuren: arginine, glycine en methionine. In Nederland wordt creatine verkocht als voedingssupplement maar het is niet geregistreerd als geneesmiddel. Bij de mens wordt creatine gemaakt in de lever maar het product kan ook via voeding worden opgenomen, biefstuk en zoute haring bijvoorbeeld bevatten creatine. In het lichaam wordt creatine in creatinine omgezet, een stof die uiteindelijk door de urine wordt uitgescheiden.

Creatine in de krachtsport

Creatine zorgt ervoor dat de prestaties van de spieren worden verbeterd tijdens sterke, korte, herhalende krachtsinspanningen, met relatief weinig herstel. Duursporten echter heeft creatine geen effect. Het middel staat niet op een dopinglijst, omdat normale voeding ook creatine kan bevatten. Ook heeft het middel in tegenstelling tot anabole steroïden geen androgene werking.
Volgens onderzoek is een wetenschappelijk bewijs dat mensen met spierdystrofie gebaat zijn bij de inname van creatine omdat daardoor hun spierkracht wordt verbeterd.

Bijwerkingen

Creatine kent eigenlijk nauwelijks ernstige bijwerkingen. Mensen met een gevoelige maag kunnen wel last krijgen van kramp en/of diarree maar dat is eigenlijk alleen maar het geval bij een overdosering. Symptomen als diarree gaan meestal vanzelf over en het risico op maagklachten is groter wanneer creatine in poedervorm opgelost wordt in water. Het gebruik van creatine kan wel leiden tot gewichtstoename, wat bij uithoudingssporten een nadeel is. Bij zwemmen bijvoorbeeld neemt dan het drijfvermogen af omdat de spieren zwaarder worden. Ook kan creatine vocht vasthouden in het lichaam waardoor je minder hoeft te urineren.

Linkruil.org

Comments are closed.