Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Wat is een gescheurde meniscus? En hoe ontstaat het?

De oorzaak van een gescheurde meniscus is door het maken van een verkeerde draaibeweging, meestal ontstaat deze bij het sporten. Doordat het vaak bij de sport voetbal voorkomt wordt het ook wel een voetbalknie genoemd. Ook kan een gescheurde meniscus komen door de afname van de stabiliteit van de kniebanden, afname van de kwaliteit van de meniscus of door de afname van de kwaliteit van het kraakbeen. Een gescheurde meniscus kan zowel  voorkomen op jonge als op oudere leeftijd.

De symptomen van een gescheurde meniscus zijn in de meeste gevallen dat het gepaard gaat met pijn, vooral als de scheur opeens ontstaat bij een bepaalde beweging, bijvoorbeeld draaien. Soms ontstaan er zogenaamde slotkrachten, dit kan wanneer de meniscus verkeerd in de knie ligt en het strekken van de knie bijna niet mogelijk is. Door een bepaalde beweging te maken is het mogelijk de knie weer uit het slot te krijgen, maar soms is dit helemaal niet mogelijk. Zwelling van de knie is ook een symptoom van een gescheurde meniscus, dit komt meestal door de verhoogde aanmaak van gewrichtsvocht. Bij acute meniscusscheuren kan er ook een zwelling ontstaan, dit komt door een bloeding die in het gewricht plaatsvindt.

Om erachter te komen of je een gescheurde meniscus hebt wordt de voorgeschiedenis en de klachten/symptomen met je orthopedisch chirurg besproken. Op basis van deze informatie en meestal met behulp van een röntgenfoto kan vastgesteld worden of je een gescheurde meniscus hebt. (In sommige gevallen wordt er gebruik gemaakt van een MRI-scan.)

De meniscus kan uiteindelijk op 2 manieren behandelt worden, door een niet-operatieve behandeling en door een operatieve behandeling.

Bent u benieuwd naar welke behandelingen OCON nog meer uitvoert? Klik hier

Linkruil.org

Comments are closed.