Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Wat is ellebooginstabiliteit precies?

Gewrichten zorgen ervoor dat een arm kan bewegen. De spieren, pezen en banden in de elleboog zorgen ervoor dat de elleboog stabiel blijft. Wanneer de pezen of banden slap zijn en teveel ruimte geven aan het gewricht dan wordt de elleboog instabiel.

De oorzaak hiervan is een ongeval waarbij de elleboog bijna of helemaal uit de kom is geweest. Hierdoor kunnen de banden in scheuren of volledig scheuren, waardoor deze slapper worden.

Als je last hebt van een instabiele elleboog heb je vaak veel pijn, vooral wanneer de arm gestrekt is. Daarnaast kan enig gevoel van onzekerheid optreden, dit komt doordat er angst is voor dat de elleboog opnieuw uit de kom kan schieten. Daarnaast is het gevoel aanwezig dat de elleboog op slot zit.

Anamnese in combinatie met een lichamelijk onderzoek kan niet voldoende uitkomst geven, met behulp van röntgenfoto’s kan de stand van de botten en het gewricht gecontroleerd worden. In enkele gevallen kan er een MRI-scan gemaakt worden om de banden te controleren. Heel soms is het nodig om de stabiliteit van de elleboog in narcose te beoordelen.

Om de elleboog die uit de kom is te behandeling kan er, gebaseerd op de ernst van het letsel, gekozen worden voor een operatieve of een niet-operatieve behandeling.

Een ander mogelijk letsel in de elleboog is een corpus liberum elleboog, samengevat is dit een los stukje kraakbeen wat zich in het gewricht bevindt. Wilt u graag meer informatie over de aandoening, behandeling en nabehandeling van een Corpus liberum elleboog? Klik hier

 

 

Linkruil.org

Comments are closed.