Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Wat is lactose intolerantie?

Lactose wordt ook wel melksuiker genoemd en is een suiker dat voorkomt in melk en in melkproducten. Lactose moet verteerd worden, maar om dit te kunnen doen, heeft ons lichaam het enzym lactase nodig. Dit enzym wordt aangemaakt in de dunne darmwand. Het ligt voor de hand, maar als er niet voldoende lactase wordt aangemaakt, kan de lactose in het voedsel dat we hebben gegeten niet verteerd worden.

Tekort aan lactase
Wanneer lactose onverteerd in de dikke darm terechtkomt, kunnen de bacteriën die daarin aanwezig zijn vergisten, waardoor verschillende soorten klachten kunnen ontstaan. Lactose intolerantie heeft betrekking op dit laatste stukje van het traject. Lactose intolerantie wordt veroorzaakt door het tekort aan lactase. Hierdoor kan de lactose uit ons voedsel namelijk niet worden opgenomen in ons lichaam.

Toch zorgt deze vergisting niet bij iedereen voor klachten. De klachten die optreden bij lactose intolerantie variëren van buikpijn en misselijkheid tot kramp en diarree.

Verschillende vormen van lactose intolerantie
Er zijn veel verschillende vormen van lactose intolerantie. Welke vorm aanwezig is, hangt af van de oorzaak. Lactose intolerantie kan namelijk al bij de geboorte ontstaan, maar kan ook op latere leeftijd ontstaan. Niet alleen bij kinderen, maar zelfs nog als je al volwassen bent. Pas als er problemen optreden bij het gebruik van de aanbevolen hoeveelheid melk(producten), is er sprake van lactose intolerantie. Het wil niet zeggen dat je met een lactose intolerantie helemaal geen lactose kunt verdragen.

Intolerantie niet hetzelfde als een allergie
Lactose intolerantie is niet hetzelfde als een allergie voor lactose. Intolerantie betekent namelijk dat een bepaalde stof, in dit geval lactose, niet goed verdragen wordt door het lichaam. Bij een allergie reageert het lichaam op een manier op een bepaalde stof die niet normaal is. Een allergie heeft betrekking op het afweersysteem, terwijl dit bij lactose intolerantie niet van toepassing is.

Linkruil.org

Comments are closed.