Een alvleesklierontsteking is heel vervelend, omdat u erg last heeft van buikpijn en misselijkheid. Ook kunt u er zelf niet zoveel aan doen en moet u soms zelfs naar het ziekenhuis voor een operatie. Daar heeft u natuurlijk helemaal geen zin in! Lees hier wat u kunt doen om een alvleesklierontsteking zoveel mogelijk te voorkomen en hoe u hem kunt behandelen.
Waardoor ontstaat een alvleesklierontsteking?
Een alvleesklierontsteking heeft twee oorzaken die het meeste voorkomen:
- Galstenen. Galstenen lijken op het eerste gezicht weinig te maken te hebben met uw alvleesklier. Maar als u bedenkt dat de alvleesklier bijna recht onder de lever en galblaas ligt is het niet zo gek. Galstenen uit de lever/galblaas kunnen de afvoer van de alvleesklier verstoppen. Wat er dan gebeurt is dat de enzymen uit de alvleesklier al in de klier zelf gaan werken. Ze verteren dan het weefsel van de alvleesklier, wat natuurlijk niet de bedoeling is! Hierdoor krijgt u erg last van buikpijn.
- Alcohol. We wisten al dat alcohol niet goed is voor de ontwikkeling van de hersenen en de lever. Maar alcohol is ook één van de grootste boosdoeners die een alvleesklierontsteking veroorzaakt. Waarom dit precies zo is, is nog niet goed bekend. Maar om een alvleesklierontsteking te voorkomen kunt u dus het beste uw alcoholgebruik matigen, of er helemaal mee stoppen als de ontsteking blijft terugkeren.
Waar heeft u last van bij een alvleesklierontsteking?
Meestal merkt u vooral dat u alvleesklierontsteking heeft door hevige buikpijn. Die pijn kan ook uitstralen naar de rug of schouders. Soms bent u erg misselijk en moet u overgeven. Wanneer de oorzaak van de ontsteking galstenen is, kan uw ontlasting licht zijn of uw urine juist donker. Ga snel naar de huisarts wanneer u last heeft van erg hevige, blijvende buikpijn. Hoe sneller de ontsteking ontdekt wordt, hoe sneller hij ook opgelost wordt!
Chronische alvleesklierontsteking
Bij sommige mensen keert de alvleesklierontsteking steeds weer terug. Dit noemen we chronische alvleesklierontsteking en dit kan erg gevaarlijk zijn. Door meerdere ontstekingen kan de alvleesklier zijn werk niet meer goed doen of nog langer verstopt raken. Hiervoor kan geopereerd worden om oud ontstoken weefsel te verwijderen. Dit gebeurt echter niet zoveel.