Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Weetjes over je huid

De huid is het grootste orgaan wat we hebben en bedekt ons hele lijf. Het beschermt onze organen, reguleert onze temperatuur en beschermt ons tegen bacteri├źn en andere invloeden van buitenaf. Het is een fascinerend orgaan, waar je vast nog niet alles van af weet.

Oppervlakte van een mensenhuid

Hoeveel huid heb je eigenlijk? Een mens heeft gemiddeld maar liefst 22 vierkante meter huid. Dat is echt immens groot als je het zou neerleggen op de grond. Je kunt je voorstellen dat dat ook het nodige gewicht met zich meedraagt. Je huid is ongeveer 16 procent van je totale lichaamsgewicht. De lever heeft een verdiende tweede plaats van grootste menselijk orgaan.

Verschillen in de huid op je lichaam

Je huid is niet overal hetzelfde. Op sommige plekken voelt je huid ruwer, dunner, dikker of rimpeliger aan dan op andere plekken. De huid op je borst is bijvoorbeeld dunner dan op je armen. Bij de oogleden is de huid het dunst met slechts 0,05 millimeter dikte. Onder de handen en voeten is de huid drie keer zo dik. Kijk daarom goed uit met scheren op teren huidplekken. Het beste kun je het met laserontharing voorgoed weghalen, zodat je je huid niet elke keer een scheurbeurt aandoet.

Huidlagen

Je huid bestaat uit drie verschillende lagen: de epidermis of opperhuid, de dermis of lederhuid en de subcutis of bindweefsellaag. De opperhuid is de bovenste laag die ons beschermt voor invloeden van buiten. De lederhuid komt daaronder en dat is 90 procent van onze huid. Daar weer ponder zit de bindweefsellaag wat vet en collageencellen bevat. Je moet er misschien niet te lang bij stil staan, maar per minuut verliezen we 30.000 tot 40.000 huidcellen.

Temperatuur

Zoals al eerder beschreven in dit stuk reguleert je huid ook mede je lichaamstemperatuur. Bij hitte zetten je bloedvaten uit, waardoor het eenvoudig warmte kan afstaan via de huid en zo het lichaam kan afkoelen. Bij kou krimpen je bloedvaten en isoleert de huid zodat je het lekker warm blijft houden.
Leuk weetje: wil je rimpels zoveel mogelijk voorkomen, graaf je gezicht dan niet helemaal onder in de kussens.

Linkruil.org

Comments are closed.