Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

De kroonluchter, een koninklijke hanglamp

In de negentiende eeuw lagen de grenzen heel anders dan vandaag de dag.

Landen die tegenwoordig republieken zijn waren destijds nog koninkrijken. De vorstenhuizen van Europa baadden in luxe en al de keizers, koningen, graven, hertogen en baronnen wilden niet voor elkaar onderdoen dus moest het paleis oneindige luxe uitstralen.

De kroonluchter, een vast onderdeel van het paleiselijk interieur, deed dit zowel letterlijk als figuurlijk.

Boheemse kroonluchters

Een gebied in Europa, dat destijds behoorde tot het Habsburgse rijk, heet Bohemen. Vanoudsher had men zich hier toegelegd op de productie van kristal. U kent allemaal de naam van kristalgigant Swarovski, een familiebedrijf dat ook de wortels heeft in Bohemen.

Kristal vond meerdere toepassingen en een van die toepassingen waren de kristallen pegels voor aan de lampen. Boheemse kristallen lampen vonden hun weg naar alle paleizen. Niet alleen in Europa, maar over de gehele wereld. Was je een beetje heerser, dan moest je toch echt zo’n Boheemse lamp hebben. Veel van die lampen warden geleverd door de het bedrijf Lustry in Noord Bohemen. Lustry was destijds de grootste lampenproducent in Bohemen en het bedrijf bestaat nog steeds.

Frankrijk, Italië en Engeland

Natuurlijk waren er ook producenten van kroonluchters in andere landen. In Frankrijk werden mooie kristallen lampen gemaakt door onder andere de firma Baccarat en er waren ook een aantal Engelse en Italiaanse firma’s van naam.

Na de grote wereldcrisis en de tweede wereldoorlog was de goede oude kristallen lamp in de vergetelheid geraakt. Nieuw was het modewoord en de naoorlogse vooruitgang kwam met een gigantische hoeveelheid nieuwe producten op de markt, zo ook lampen.

De comeback van de kroonluchter

In de jaren zeventig was men opeens weer in de kristallen lampen geïnteresseerd. Vooral als hanglamp. Eerst ging het vooral om klassieke interieurs, maar naderhand kwamen daar ook moderne interieurs bij.

Het is eigenlijk heel apart dat deze lampen in vrijwel alle interieurs passen. Een ultramoderne staande lamp in een klassiek interieur is meestal geen succes, maar kristallen lampen hebben dat speciale gereflecteerde en gebroken licht. Overal zie je mozaïeken van licht rondom de lamp en mensen zijn daar altijd weer door gefascineerd. Het is echt een koninklijke hanglamp die nooit uit de mode raakt.

Lees Meer :- http://www.iluce.nl/hanglampen.html

Linkruil.org

Comments are closed.