Vochtige muren zijn de nachtmerrie van elke huiseigenaar. Dat leuke charmante oude huisje leek zo mooi bij aankoop. Maar nu, in de koude vochtige winter, blijkt dat er nogal wat loos mee is. Vochtige muren, schimmel op het meubilair en afbladderend behang geven het eigenlijk al aan.
Het ergste is dat niet duidelijk is hoe ver dit probleem gaat. Vochtige muren kunnen het huis structureel aantasten op het moment dat het vocht het houtwerk ingetrokken is.
Het moge duidelijk zijn dat de vochtige muren en andere problemen een symptoom zijn van het eigenlijk probleem. Het kan veroorzaakt worden door een lekkage, door kapotte dakbedekking of een ontbrekende vochtkering onder de muren. Zaak is om de oorzaak eerst op te zoeken. Het grote probleem is dat de oorzaak zich niet per definitie bevindt bij de vochtige plekken in de muren. Door de capillaire werking van muren waarbij het vocht opgezogen wordt en de weg van de minsten weerstand zoekt, kan het vocht een heel eind van de oorzaak afzitten.
Op het moment dat de oorzaak gevonden is en het lek gedicht is, de dakbedekking gerepareerd is of de waterkering aangebracht of gerepareerd is, is het zaak om ook het vocht in de muur aan te pakken.
Dit kan door een gel te injecteren. De actieve stof in de gel bindt met het water en als het opdroogt maakt het een ondoordringbare barrière waardoor als er weer een probleem optreedt het water in ieder geval niet de muur in kan.
Hierboven is als voorbeeld een oud huis genomen, maar het kan natuurlijk ook voorkomen bij nieuwere huizen. Het is dus belangrijk om goed op te letten als er vocht optreedt. Een beetje vocht kan zich altijd op de muren bevinden als er bijvoorbeeld gekookt wordt of gedoucht. Echter, op het moment dat het vocht niet verdwijnt en er zelfs schimmel begint te vormen, dan wordt het tijd om het huis eens goed te inspecteren om te zien of het probleem niet groter is.
Het bekende gezegde “Beter voorkomen dan genezen” geeft aan dat sores en kosten voorkomen kunnen worden door er op tijd bij te zijn.