Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Een kroonluchter als hanglamp

Als men het over kroonluchters heeft, betreft het meestal hanglampen. Er zijn wat kristallen wandlampjes en plafonnières te koop, maar het merendeel is bedoeld om ergens in de ruimte als hanglamp te fungeren.

Oorsprong was hangende lamp

De eerste kronen waren zonder kristal en er bestond ook nog geen elektrische verlichting. Nog voor de komst van elektriciteit werden de oude modellen al omgetoverd tot metalen frames, van koper tot goud, die de kaars gebruikten als lichtbron. Verder baadden deze hangende kandelaars in een zee van geslepen kristallen steentjes.

Grootste lampen

Kroonluchters zijn echte blikvangers. Over de hele wereld wordt men in lobby’s van dure hotels begroet door dergelijke lampen. Net zoals het hebben van het hoogste gebouw ter wereld, gaan er ook mensen prat op dat ze de grootste kroon ter wereld hebben hangen.

Het ophangen van dit soort grote lampen is een onderneming op zich. Met een gewicht van duizenden kilo’s vereist dit bovendien heel wat van de constructie waar deze lamp komt te hangen. Meestal worden ze als bouwpakket geleverd en worden ze ter plaatse door de producent in elkaar gezet. De onderdelen kan men inpakken en veilig verschepen, maar om een lamp van 6 meter hoogte en 3 meter in doorsnee veilig van A naar B te brengen is een heel ander verhaal.

Maria Theresa modellen

Een van de evergreens onder de kristallen lampen is het Maria Theresa model. Toen de Habsburgse keizerin Maria Theresa in 1743 werd gekroond tot koningin van Bohemen, kwam de industrie voor die gelegenheid met een majestueus model, bestaande uit kristallen armen met honderden pegels.

Welk ander type lamp kent zulke beroemde modellen?

De hanglamp van kristal

De kroonluchter is een gevestigde hanglamp. Er is geen enkel ander type lamp dat wordt aangeduid met slechts één naam, van wie iedereen meteen weet wat ermee bedoeld wordt. Het is dan ook een type waar al honderden jaren nieuwe modellen van worden gemaakt, met als drijfveer de verkoop aan vorstenhuizen.

Vorstenhuizen zijn er steeds minder, maar de kroonluchter zal ook de komende eeuwen nog menig ruimte versieren en van licht voorzien.

Linkruil.org

Comments are closed.