Media Release

Plaats hier gratis uw artikel of persbericht!

Klassieke wandlampen en staande lampen

Klassiek wordt door de jeugd gezien als ouderwets. Uiteraard is het het tegenovergestelde van modern en de jeugd gaat vooral voor nieuwe trends. De klassieke stijl heeft echter ook wat speciaals en roept nostalgische sentimenten op. Daarom hier eens wat informatie over klassieke lampen.

Wat is klassiek?

We gaan hier niet op de letter moeilijk doen over de omschrijving wat al dan niet klassiek mag worden genoemd. Over het algemeen zullen mensen een stijl klassiek betitelen als er oude type meubels en lampen in verwerkt zijn. Dat hoeft niet persé antiek te zijn, maar wel modellen die ‘vroeger’ reeds bestonden.

Klassieke lampen

Klassieke lampen kunnen bijvoorbeeld kroonluchters zijn. De met kristallen pegels behangen lampen roepen de sfeer op van de laatste jaren van de negentiende eeuw. Tiffany lampen, althans de replica’s van de oude modellen, zijn ook typisch klassieke lampen. Verder natuurlijk alle lampen die aan het begin van de twintigste eeuw in de interieurs te zien waren.

Tiffany wandlampen en staande lampen

Een paar mooie voorbeelden van klassieke lampen komen uit de stallen van Louis Comfort Tiffany. De naam van deze Amerikaan doet denken aan Tiffany’s in New York en dat klopt want hij was de zoon van degene die de beroemde zaak aan Fifth Avenue grondde. Zijn passie was glas en dan vooral van het type glas-in-lood. Hij vond dit zo mooi dat hij zich ging toeleggen op het maken van glas-in-lood sieraden en toen hij daar genoeg van had stapte hij over op het maken van lampen, de Tiffany lampen. Zijn collectie bestond uit relatief veel vloerlampen en wandlampen.

Lalique en Baccarat

Twee andere huizen die aan het begin van het lampentijdperk actief waren, waren de firma’s Lalique en Baccarat. Beide waren Franse firma’s.

Baccarat was vooral beroemd vanwege het leveren van interieurs aan koningshuizen zoals die van de tsaren in Rusland. Veel van hun eerste modellen van wandlampen en staande lampen zijn evergreens geworden en worden ook vandaag de dag als replica’s aangeboden.

René Lalique was een designer tot en met. Hij heeft niet heel veel lampen geproduceerd, maar zijn technieken hebben veel lampenontwerpers geïnspireerd en ook die modellen vindt men terug in klassieke interieurs.

Linkruil.org

Comments are closed.